• El primer ministre irlandès considera que establir una frontera com l'existent entre el Canadà i els EUA "no és una solució"
cbleovaradkar

La frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord està bloquejant les negociacions entre la Unió Europea i el Regne Unit. Després que la primera ministra britànica, Theresa May, rebutgés la proposta de Brussel·les, aquesta setmana la Comissió Europea tornarà a posar sobre la taula aquest assumpte.

L'opció que plantejava Europa suposava mantenir Irlanda del Nord dins de la unió duanera, és a dir, sota les normes europees. Aquest supòsit no va agradar a May que va criticar que posava en risc "la integritat constitucional del Regne Unit". Donald Tusk, president del Consell Europeu, va demanar llavors a May que en proposés una altra opció.

May va plantejar un model de frontera entre els Estats Units i el Canadà com a possible solució, però aquesta proposta ha estat rebutjada pel primer ministre d'Irlanda, Leo Varadkar. El taoiseach va explicar que es tracta d'"una frontera dura amb una infraestructura visible i llocs de duana" i "no és en absolut una solució".

Des de Brussel·les, Tusk ha insistit que la qüestió fronterera és de màxima prioritat. En aquest sentit, ha afirmat que "mentre el Regne Unit no en presenti una solució, és difícil imaginar que s'aconsegueixin progressos substancials en les negociacions sobre el Brexit. Si algú creu a Londres que les negociacions poden abordar altres assumptes abans que la qüestió irlandesa, la meva resposta és: Irlanda primer".

34.000 PERSONES CREUEN LA FRONTERA DIÀRIAMENT

Segons informa The Guardian, establir una frontera amb controls entre Irlanda i Irlanda del Nord dificultaria el trànsit de les 34.000 persones que creuen la frontera d'uns 500 quilòmetres. En aquesta línia, Varadkar ha convidat Boris Johnson, ministre d'Afers Exteriors del govern de May, que visiti i vegi amb els seus propis ulls la frontera entre ambdós territoris.

Noticias relacionadas

contador