• El Banc Central Europeu (BCE) ha mantingut els tipus d'interès i les compres d'actius durant la seva primera reunió de 2018
cbdraghi83

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, no ha aconseguit aquest dijous frenar l'escalada de l'euro, que abans de la seva compareixença se situava al voltant dels 1,24 dòlars, però a hores d'ara se situa per sobre dels 1,25 'bitllets verds'. Nivell que la 'moneda comunitària' no superava des de desembre de 2014.

  • 1,0795$
  • 0,05%

Durant la seva primera reunió de 2018, de la qual estaven pendents dels mercats, el BCE ha decidit mantenir els tipus oficials al 0% i els de facilitat de dipòsit als -0,40%. A més, l'organisme tampoc ha variat les compres d'actius, de manera que seguirà arribant als 30.000 milions d'euros al mes.

Un altre punt clau, en el qual estava fixada tota l'atenció, era l'orientació de les expectatives sobre la seva política monetària (o 'forward guidance') de la institució presidida per Draghi. I aquesta també s'ha mantingut sense canvis, en un intent més (fallit) de frenar l’'escqalfament' de l'euro.

D'aquesta manera, no han canviat els missatges principals que el componen. D'una banda, pel que fa als tipus, aquesta orientació reitera que "el Consell de Govern espera que els tipus d'interès oficials del BCE es mantinguin a nivells actuals durant un període prolongat que superarà amb escreix l'horitzó de les seves compres netes d'actius" . Mentrestant, pel que fa a les compres d'actius, insisteix que les adquisicions "continuïn fins al final de setembre de 2018 o fins a una data posterior si fos necessari".

"FONT D'INCERTESA"

Al voltant de les 14:30 (hora de l'Espanya peninsular), tal com estava previst, ha comparegut davant els mitjans el mateix Mario Draghi. Ha estat llavors quan ha posat més interès en relaxar l'euro. De fet, ha alertat que "la recent volatilitat en el tipus de canvi de l'euro suposa una font d'incertesa que serà monitoritzada per les implicacions que pot tenir en l'estabilitat dels preus".

En canvi, tan sols mitja hora després que el president del BCE pronunciés aquestes paraules, la 'moneda europea' ha superat els 1,25 'bitllets verds'. Una cosa que no feia des de desembre de 2014. I fins i tot a hores d'ara es manté per sobre d'aquest nivell.

"La inflació convergirà a l'objectiu del 2%"

INFLACIÓ I SORPRESA AMB EL MERCAT

Pel que fa a la inflació, el Banc Central Europeu s'ha mostrat més contundent que al desembre: ha indicat que "el fort moment cíclic de l'economia i la reducció de la capacitat econòmica sense utilitzar" enforteixen la seva confiança "que la inflació convergirà cap al nostre objectiu fins a situar-se’n a sobre, però per sota del 2%".

A més, Draghi s'ha mostrat sorprès amb la lectura que ha fet el mercat de la seva compareixença i de les actes de la reunió de desembre de l'organisme que presideix, que es van publicar el passat 11 de gener. Aquestes es van interpretar com un primer pas del banc central cap a la pujada dels tipus. En canvi, el seu president ha assegurat que "diversos membres del BCE estan sorpresos" per això. I tot indica que, de moment, toca esperar.

Noticias relacionadas

contador