walmart dl blackfriday 2018 us usa retail
Wal Mart

L'economia dels Estats Units va crear tan sols 194.000 llocs de treball al setembre, menys que a l'agost (366.000), mentre que la desocupació cau fins al 4,8%, segons l'informe elaborat pel Departament del Treball americà. Això suposa una gran punxada respecte a les expectatives.

Les estimacions del consens havien anticipat 488.000 llocs de treball i una caiguda de la taxa d'atur fins al 5,1% des del 5,2%.

El percentatge d'aturats és cridanerament baix. Això s'explica pel descens de la participació de la població activa, que ha passat del 61,7% al 61,6%. A menys persones disposades a trobar feina, la taxa d'atur disminueix.

Tot i el panorama, els salaris per hora treballada han crescut un 0,6% en taxa mensual, davant el 0,4% anterior. Les previsions apuntaven que no hi hauria canvis. També s'incrementen si es comparen amb els de fa un any, un 4,6% en concret. Això indica "la persistència de les limitacions de l'oferta de mà d'obra", segons els experts d'Oxford Economics.

Per sectors, l'oci i l'hostaleria tornen a liderar la creació d'ocupació, amb alces de 74.000 llocs de treball. Els serveis professionals i empresarials n'han aportat 60.000 i el comerç minorista, 56.000.

Setembre ha estat un mes complicat per a l'economia nord-americana. A la ressaca de la variant delta de la Covid-19, que ha tingut una gran expansió durant l'estiu, se li ha sumat l'huracà Ida, de gran envergadura i amb conseqüències fins i tot en les refineries de petroli. Les dades setmanals d'atur ja anticipaven que no han estat unes setmanes fàcils sl mercat laboral, que després de l'informe surt afeblit.

"L'economia trigarà un temps a recuperar els llocs de treball perduts durant la pandèmia, però esperem que es produeixin nous avenços el 2022, ja que la situació de la Covid ha millorat, les escoles han reobert en gran mesura i les prestacions d'atur de emergència han finalitzat", preveuen des d'Oxford Economics.

Aquest indicador és clau per a les borses, ja que la Reserva Federal (Fed) va anticipar durant la seva última reunió que començarà el tapering (inici de la retallada de les seves compres mensuals d'actius, actualment en 120.000 milions de dòlars mensuals) durant la reunió de principis de novembre si les dades d'avui eren 'decents', cosa que queda lluny de complir-se.

"S'ha superat el llistó baix perquè la Fed anunciï el tapering. I, amb l'ajornament del sostre del deute fins al 3 de desembre, el camí està lliure per a un anunci durant la reunió de novembre del FOMC", creuen els analistes.

Noticias relacionadas

contador