ep bandera de eeuu
TWITTER - Archivo

Els Estats Units torna a donar una alegria des del pla macroeconòmic. Segons dades de la consultora privada ADP, la major economia del món va crear al setembre 568.000 nous llocs de treball al sector privat, bastant per sobre de les previsions.

Aquesta dada mostra un gran salt des dels 340.000 nous llocs de treball d'agost (després de revisar a la baixa des de 374.000) i dels 428.000 estimats pels analistes. Es tracta de la millor dada des de juny de 2021.

La bona dada ha estat liderat per sectors com l'oci i l'hostaleria, on s'han creat 466.000 llocs de treball, 266.000 més que fa un mes. Mentrestant, les nòmines dels productors de béns han augmentat en 102.000. Aquest major ritme de contractació arriba després de la finalització dels programes federals de prestacions per atur, que van deixar d'atorgar-se el 6 de setembre, i després de la reobertura dels col·legis.

"Els actuals colls d'ampolla en la contractació haurien d'esvair a mesura que les condicions de salut vinculades a la variant delta de la Covid-19 segueixin millorant, establint les bases per a un sòlid augment de l'ocupació durant els pròxims mesos", ha afirmat Nela Richardson, economista en cap d'ADP, en un comunicat.

Aquestes dades són una prèvia de l'informe oficial del Departament de Treball dels EUA que es publicarà aquest divendres i que pot suposar un argument de pes per a la Reserva Federal (Fed) a l'hora d'iniciar el tapering. De fet el banquer central, Jerome Powell, ja va anticipar que serien suficients unes dades 'decents' per reduir les compres. Tot això en un moment en què la inflació segueix desbocada.

"Els errors d'ADP pel que fa a les xifres oficials són erràtics, per la qual cosa ens mantenim en la nostra opinió que l'informe de divendres mostrarà que les nòmines van augmentar en unes 500.000, d'acord amb les dades de Homebase, que van ser correctes a l'agost. Però el risc net, després d'ADP, probablement sigui a l'alça", preveuen des de Pantheon Macroeconomics.

contador