• La primera jornada del Brexit entre Brussel·les i el Regne Unit acaba 1-0: Europa imposa el calendari
  • Les qüestions sobre les relacions comercials de Londres amb la UE només s'abordaran quan estigui clara la circulació de persones i la factura
  • "Com més restrictius siguin els britànics amb l'accés dels ciutadans europeus al seu mercat domèstic, més es tancarà Brussel·les a l'accés del Regne Unit al mercat únic", assenyala Berenberg
brexit portada

Dia 2 de negociacions sobre el Brexit. La primera jornada de les converses que encaren la Unió Europea (UE) i el Regne Unit sobre els termes del seu divorci s'ha saldat amb la victòria del bloc comunitari, que ha aconseguit imposar el seu calendari per les llargues setmanes i mesos que queden per davant. La sensació és que Londres no té cap tipus de control sobre la situació i no li ha quedat una altra opció que posposar temes cabdals com les relacions del sistema bancari amb els socis europeus, una patata calenta que ningú sap bé com abordar.

El ministre de Finances britànic, Philip Hammond, ha demanat que s’il·lumini un nou sistema que permeti a les entitats britàniques i europees continuar amb el seu "business as usual". Un bypass que eviti dividir els mercats el 2019 i minimitzi les seqüeles del Brexit en un sector que compta amb un 35% de ciutadans europeus treballant a la City de Londres. "La fragmentació dels serveis financers resultarà en una pitjor qualitat i preus més elevats dels productes per a tots els afectats", ha expressat el ministre britànic.

Philip Hammond ha demanat que s’il·lumini un nou sistema que permeti a les entitats britàniques i europees continuar amb el seu "business as usual"

És una de les majors amenaces per a l'economia del Regne Unit i, segons assenyala la 'CNBC', hi ha una clara intenció per part dels líders del 'vell continent', polítics i reguladors d'acabar amb els drets de Londres d'exportar productes financers a la UE. La cadena de notícies ha portat a terme una ronda d'entrevistes entre banquers i operadors de la City i l'opinió regnant és que "l'economia del Regne Unit es dispara un tret al peu amb el Brexit". "El Brexit serà un fracàs, és completament innecessari per dinamitzar l'economia del país", expressen els enquestats per la 'CNBC'.

ELS PASSOS PER ASSEGURAR EL SECTOR BANCARI BRITÀNIC

El gruix de les negociacions que concerneixen al sector bancari, que representa a prop del 12% del producte interior brut del país, segons xifres del 'lobby' financer TheCityUK, es basa en els 'drets de passaport' de les empreses que presten serveis financers fora de Regne Unit a clients europeus i els permet establir sucursals a l'Europa continental. Experts en dret internacional consultats asseguren que "l'única manera en què les entitats britàniques poden mantenir aquests drets és que el país romangui en l'Acord sobre l'Espai Econòmic Europeu al qual pertanyen països com Noruega, Islàndia i Liechtenstein".

Experts de Citi esperen una bona resolució per a la banca i creuen que "es renegociaran els acords transfronterers en paral·lel a la finestra de mesos de converses que esperen per davant". En el curt termini, els analistes de la companyia d'inversió dels EUA creuen que s'adoptarà algun tipus d'equivalència a l'actual 'passaport bancari' que permeti als gegants britànics mantenir la seva actual situació. "En el llarg termini, esperem que es faci un 'vestit a mida' perquè els bancs del Regne Unit puguin accedir al mercat únic", asseguren.

Hammond, per la seva banda, durant una conferència a Londres, ha esbossat el que podria ser un camí en tres fases: "En primer lloc, necessitarem un nou procés per establir requisits reglamentaris que regulen les activitats transfrontereres entre el Regne Unit i la UE". El ministre de Finances ha assenyalat que aquests s'han de basar en l'evidència, la simetria i la transparència. I ha de reflectir les normes internacionals".

"En segon lloc, els arranjaments de cooperació han de ser recíprocs, fiables i donar prioritat a l'estabilitat financera, a més de permetre una gestió oportuna i coordinada dels riscos de les dues parts", ha afegit el ministre britànic. En tercer i últim lloc, el cap de les finances del Regne Unit ha reclamat que "aquests acords han de ser permanents i fiables per a les empreses regulades sota aquests règims".

David Davis: "L'important no és com es comença, sinó com s'acaba"

LES NEGOCIACIONS

Però Hammond haurà d'esperar. En l'ordre imposat per Brussel·les, aquestes qüestions només s'abordaran quan hi hagi acord sobre la situació dels ciutadans comunitaris que viuen al Regne Unit i la factura del divorci, que són les dues màximes prioritats per als socis comunitaris. Una vegada que les converses sobre aquests assumptes estan avançades, es començarà a parlar de la relació futura de Londres amb la resta de països de la UE en qüestions tan vitals com l'estatus del sistema financer després de la ruptura.

Els negociadors d'un i altre banda del Canal de la Mànega així ho van acordar. Les crítiques no s'han fet esperar sobre el ministre de l'Brexit, David Davis, a qui se l'ha acusat de donar una imatge de debilitat des del minut zero. Però això no és més que un reflex de la pròpia situació interna del Govern de Theresa May, que no es troba en condicions de guerrejar després de la derrota dels 'tories' a les eleccions del 8 de juny en què van perdre la majoria parlamentària.

La inesperada docilitat de Davis ha alimentat les especulacions sobre que ara May buscarà l'anomenat 'Brexit suau'. Fa escassos dies ella mateixa va confessar, en una reunió amb membres del seu partit, que buscarà el consens intern abans de formular els seus plans de ruptura. Experts de Berenberg també creuen que, en les condicions actuals, les possibilitats que es doni una sortida menys abrupta de la UE "s'han incrementat".

El que roman com una incògnita, per ara, és la forma en què May pretén variar la seva postura sobre el Brexit. Segons 'Bloomberg', hi ha elevades possibilitats que suavitzi les seves demandes, donant prioritat a les necessitats econòmiques i potser decideixi fer marxa enrere en l'idea d'abandonar el mercat únic. El que sí que sembla clar, segons el 'Daily Telegraph' és que May buscarà unitat d'acció amb els líders de la resta de formacions polítiques i alts directius del país per buscar un terreny comú que li permeti dibuixar una nova estratègia negociadora.

Però sense un ampli acord sobre qüestions clau com la immigració i les parts del mercat únic que el Regne Unit hauria de tenir com a objectiu després de Brexit, "el govern necessita actuar ràpidament per aconseguir un consens al parlament sobre la seva estratègia", assenyalen des de Berenberg. Mentre que les esperances d'una ruptura 'suau' han augmentat, el concepte no té sentit si no és que els diputats puguin acordar una estratègia per conduir el país a través de les dures negociacions. A causa de les grans diferències entre els diferents grups i partits, arribar al consens intern serà molt difícil, però no impossible", assenyalen els experts de l'entitat alemanya.

El que vindrà va quedar bé resumit en una frase del mateix Davis: "L'important no és com es comença, sinó com s'acaba", però, els riscos són nombrosos. "Noves eleccions, que el Regne Unit es quedi sense temps abans que s'acordin els termes de Brexit (la data límit és març de 2019) o que s'acabi per celebrar un segon referèndum sobre la UE al país anglosaxó", opinen els analistes de la firma d'inversió. Una cosa està clara, la batalla principal es lliurarà en el terreny de la immigració ja que "com més restrictius siguin els britànics amb l'accés dels ciutadans europeus al seu mercat domèstic, més es tancarà Brussel·les a l'accés del Regne Unit al mercat únic" , assenyalen, per tant, "que el país triï un estatus però que el de Noruega o Turquia en realitat només depèn del mateix Regne Unit.

Noticias relacionadas

contador