ep archivo   una factura de la luz 20220519080805
Alberto Ortega - Europa Press - Archivo

La factura de la llum i del gas pujarà al Regne Unit a partir de l'octubre. Així ho ha anunciat aquest divendres el regulador britànic, Ofgem, que ha elevat el límit del preu de l'energia un 80%, de manera que el rebut mitjà serà de 3.549 lliures anuals. Aquesta decisió afegeix encara més pressió al Govern perquè anunciï més ajuts a les llars de cara a l'hivern.

El nou límit, que puja des del límit actual de 1.971 lliures anuals, estarà en vigor des de l'1 d'octubre fins a finals d'any, i després s'espera que segueixi augmentant tal com ho ha fet des que va començar la invasió russa de Ucraïna, que ha provocat una de les pitjors crisis energètiques de les darreres dècades. De fet, quan comenci a funcionar el nou límit, el preu de l'electricitat serà un 178% més elevat en comparació amb el límit de 1.277 lliures de març d'aquest any.

El límit de preus limita la tarifa estàndard que els proveïdors d'energia poden facturar als clients domèstics per la factura combinada d'electricitat i gas a Anglaterra, Escòcia i Gal·les, però és recalculat per Ofgem al llarg de l'any per reflectir els preus del mercat majorista i altres costos del sector. Aquest topall no s'aplica a Irlanda del Nord, on els proveïdors poden augmentar els preus en qualsevol moment després d'obtenir l'aprovació d'un regulador diferent.

La mesura afectarà uns 24 milions de llars al Regne Unit, a prop del 85% de la població, mentre que els 4,5 milions de llars amb plans de prepagament s'enfronten a un augment de 2.017 lliures a 3.608 lliures.

Es tracta d'un cop nou per als consumidors, que ja enfronten una escalada dels preus incontrolada. De fet, en la darrera lectura de la inflació, la corresponent al mes de juliol, la dada va escalar fins al 10,1%, la cota més alta des del 1982, a causa precisament dels elevats preus de l'energia. Les llars s'enfronten a una situació cada cop més complicada, sobretot perquè ja es parla de la possibilitat d'un hivern dur si segueixen els problemes de subministrament energètic per part de Rússia, i, a més, alguns experts apunten que per al gener la inflació arribarà al 18%.

Davant d'aquesta situació, Ofgem podria continuar pujant els preus. El regulador ha dit que no donarà previsions per al proper canvi de límit de preus al gener, perquè el mercat continua sent "massa volàtil", però ha advertit que els preus "podrien empitjorar significativament fins al 2023". En qualsevol cas, Ofgem ha indicat que recalcularà el límit cada tres mesos en lloc de cada sis per reflectir la volatilitat actual del mercat.

Jonathan Brearley, director general d'Ofgem, ha estat clar: "Som conscients de l'enorme impacte que tindrà aquest augment del límit de preus a les llars de tota la Gran Bretanya i de les difícils decisions que hauran de prendre ara els consumidors. Parlo regularment amb els clients i sé que la notícia d'avui serà molt preocupant per a molts”.

Brearley ha afirmat que la invasió d'Ucraïna per part de Rússia i la reducció del subministrament de gas a Europa han impulsat la pujada dels preus del gas, i això ha deixat Ofgem "sense cap altra opció" que reflectir els augments de costos al límit de preus. Tot i que ha estat clar sobre el que se li ve a sobre a aquell que surti elegit com a nou primer ministre en substitució de Boris Johnson (la carrera se la disputen Liz Truss i Rishi Sunak): "El paquet d'ajudes del Govern està servint d'ajuda a aquest moment, però és clar que el nou primer ministre haurà d'actuar més per fer front a l'impacte de les pujades de preus que es produiran a l'octubre i l'any que ve”.

És més, en una entrevista amb la BBC el responsable d'Ofgem ha dit que el nou premier haurà d'actuar amb "urgència i decisió" per fer front a la situació. I és que és molt probable que molts consumidors tinguin problemes per pagar les factures.

UN XOC QUE TORNARÀ LA VIDA "MÉS MISERABLE"

Sophie Lund-Yates, analista principal de renda variable de Hargreaves Lansdown, ha comentat que aquest canvi en el topall dels preus de l'energia "serà un xoc quan s'assimili la realitat d'aquestes xifres". "És probable que provoqui un refredament més gran de la demanda d'articles discrecionals, i un augment de les persones que tenen dificultats per comprar fins i tot el bàsic", comenta aquesta experta, que creu que ara Truss i Sunak "es veuran sotmesos a una forta pressió per fer alguna cosa". Tal com diu, "tant si es tracta de retallades fiscals com d'ajudes d'emergència, la realitat és que la crisi energètica i els efectes no desapareixeran fins que no es controlin les forces externes".

El seu col·lega Sarah Coles, analista sènior de finances personals a la companyia britànica, ha comentat una cosa semblant. Creu que quan el nou topall entri en vigor "milions de persones tindran dificultats per pagar les factures". La primera de les ajudes universals aprovades pel Govern davant l'elevada inflació entrarà en vigor aquest mateix mes, a l'octubre, però l'experta creu que “la magnitud de la pujada significa que un augment de 400 lliures és una gota a l'oceà".

"La vida al Regne Unit està a punt de tornar-se encara més miserable per als consumidors, i no hi ha manera que la inflació vagi enlloc", comenta per part seva Naeem Aslam, analista en cap de mercat d'AvaTrade. La decisió d'Ofgem, diu, "traurà més diners de les butxaques dels consumidors, i això significa menys renda disponible i possiblement el pitjor moment per a molts en dècades". A més, creu que "el PIB del Regne Unit es veurà encara més afectat ara".

I l'alcalde de Londres, Sadiq Khan, també s'ha pronunciat i ha estat molt clar: "Sense el suport del Govern, alguns londinencs no només es veuran obligats a triar entre la calefacció o el menjar, sinó que podrien tenir dificultats per fer-ne qualsevol de les dues coses". Per això ha reclamat al nou primer ministre que actuï per evitar que aquesta crisi del cost de la vida "es converteixi en un desastre nacional".

Noticias relacionadas

contador