autonomo-560x373

Els autònoms han analitzat l'Avantprojecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2018, presentats aquest dimarts pel Govern, i han arribat a una conclusió: "no té cap lògica" que mesures de foment de l'ocupació i l'emprenedoria com la 'tarifa plana' d'autònoms es facin amb càrrec al pressupost de la Seguretat Social, i no amb càrrec als comptes públics.

La 'tarifa plana' permet als nous autònoms pagar una quota mensual reduïda a la Seguretat Social de 50 euros durant el primer any

Eduardo Abad, president de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) ha explicat que, segons el seu punt de vista, no té sentit que mesures com la 'tarifa plana', que permet als nous autònoms pagar una quota mensual reduïda a la seguretat Social de 50 euros durant el primer any (en lloc dels 275,02 euros que constitueixen la quota mensual mínima el 2018) i que preveu una reducció del 50% durant els següents sis mesos i del 30% els sis immediatament següents, es subvencionin amb cotitzacions a la Seguretat Social. Per això, ha reclamat que aquesta mesura i altres dirigides a fomentar l'ocupació es financin amb càrrec "exclusivament" als Pressupostos.

Sobretot perquè les pensions es paguen amb càrrec a les cotitzacions a la Seguretat Social, i si es resta d'aquest suma el corresponent a la 'tarifa plana' d'autònoms, serà més complicat pujar les pensions. UPTA considera "imprescindible" que el Govern pugi més les pensions, sobretot les que estan per sota del Salari Mínim Interprofessional (SMI), és a dir, aquelles que es troben a l'entorn dels 10.000 euros anuals.

Precisament entre elles es troben les de més de 900.000 que provenen dels cotitzants del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), que segons aquesta organització "han d'incrementar-a un ritme superior que les de la resta de pensions superiors". Segons UPTA és "insuficient" la "pírrica pujada anunciada, de tot just l’1,5%, ja que en la majoria dels casos la pensió mitjana d'un autònom passaria de 646,30 euros a 655,99 euros", és a dir, un increment de només 10 euros al mes.

I per a aquells que tenen pensions de jubilació ordinàries, la mitjana se situa a l'actualitat als 718,75 euros, de manera que la pujada es traduirà en un increment de 10,78 euros, passant així a un total de 729,53 euros al mes. "Aquestes pujades propostes són clarament insuficients per a un col·lectiu que té les pensions contributives més baixes de tots els règims", diuen des de l'organització d'autònoms.

A més, UPTA assenyala que tot i que ha d'estudiar més al detall l'Avantprojecte que el Govern enviarà la setmana que ve al Congrés dels Diputats, a priori troba a faltar "la regulació definitiva de la cotització a temps parcial per als autònoms", així com la consegüent jubilació parcial, "la posada en marxa s'ha posposat a les últimes sis lleis de pressupostos".

Per això, aquesta organització anuncia que estarà molt pendent de com evoluciona la pujada de les cotitzacions mínimes, tant dels autònoms persones físiques com dels denominats societaris, i aprofita per recordar al Govern que "per imperatiu legal" aquestes pujades han de ser negociades amb les associacions d'autònoms representatives del sector. També afirma que en el tràmit parlamentari farà arribar les seves propostes als grups amb representació a les Corts perquè puguin defensar-les i ajudin a millorar el text presentat.

EL 84% COBRA MENYS DE 800€ DE PENSIÓ

I també després de la presentació dels Pressupostos ha parlat la Unió d'Autònoms (UATAE), que ha assenyalat que un total d'1,63 milions de pensionistes autònoms, el 83,62% del total, percep menys de 800 euros mensuals, segons un anàlisi que s'ha realitzat a partir de les estadístiques de pensions publicades del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.

Explica, segons recull Europa Press, que en trams superiors, 129.190 pensionistes autònoms perceben una prestació de jubilació, viduïtat, orfandat o incapacitat permanent d'entre 800 i 1.000 euros, un 6,61%. Per la seva banda, el 6,16%, 120.327 autònoms, perceben entre 1.000 i 1.300 euros, mentre que un 1,88% ingressa entre 1.300 i 1.500 euros mensuals, concretament 36.771 autònoms, assenyala UATAE.

En els trams més alts, només un 1,05% dels pensionistes autònoms percep entre 1.500 i 2.000 euros (20.661 persones), i un 0,67% percep més de 2000 euros al mes (12.964 autònoms). La pensió més comú és, però, d'entre 600 i 650 euros, una xifra que se situa per sota de l'SMI, fixat als 735,9 euros per 2018, segons denuncia aquesta organització.

L'organització denuncia que els autònoms "no tenen un sistema de cotització just que els permeti tenir unes pensions de jubilació dignes" a Espanya. Segons la secretària general d'UATAE, María José Landaburu, es deu a l'actual sistema de cotització, "el principal problema pel que fa a les escasses pensions dels autònoms". Per a aquest col·lectiu,"la situació actual dels pensionistes autònoms és un preludi del que succeirà a Espanya amb les pensions dels assalariats, si el Govern no dona un canvi de rumb i es compromet a complir el Pacte de Toledo" per a una revaloració de les pensions.

Noticias relacionadas

contador