• Itàlia i la debilitat de l'economia mantenen la divisa comunitària pressionada
cbeuros500 short1

La reacció immediata del mercat de les divises a unes actes de la Reserva Federal (Fed) que s'aclareixen els dubtes sobre un nou increment de tipus al juny va ser l'esperada. El dòlar va seguir guanyant terreny davant els seus rivals fins a un màxim de sis mesos a les 1,1676 unitats contra l'euro i va deixar un màxim de cinc mesos en el seu índex, als 94,19 punts. Però quan els inversors es van adonar que el banc central va ser menys 'falcó' del que s'esperava, el 'bitllet verd' va retrocedir posicions.

A més de mostrar que el Comitè Obert de Política Monetària (el FOMC per les sigles en anglès) va abordar l'aplanament de la corba de tipus, que divideix la Fed, les actes també van mostrar que el banc central serà tolerant amb el repunt de la inflació. En aquest sentit, van expressar una tolerància que els preus pugin per sobre del 2% durant algun temps, "cosa que va provocar una caiguda en el rendiment de la renda fixa dels EUA", assenyalen des de Danske Bank.

"Les actes suggereixen que la Fed no té pressa per pujar les taxes d'interès", indiquen des del banc Sumitomo Mitsui Trust i al si del banc central tampoc hi ha consens sobre el nombre total de pujades aquest any: tres o quatre.

A més, les actes van mostrar que si bé juny és la data acordada perquè es tornin a pujar els tipus, l'increment podria ser només de 20 punts bàsics, en lloc de fer-ho, com és àmpliament esperat pel mercat en 25 punts bàsics.

El dòlar va acabar reaccionant amb una modesta correcció que es manté aquest dijous i que ha enviat una bombona d'oxigen als mercats emergents, on la lira turca acapara protagonisme. La moneda ha remuntat un 7% des del seu mínim inèdit als 4,92 dòlars, també després d'una intervenció d'emergència del Banc Central de Turquia, que ha elevat els tipus un 3%.

Contra el ien, la moneda nord-americana cedeix fins als 109,55 iens (cau gairebé un 0,5% durant la jornada) i la lliura també remunta per sobre dels 1,3350 dòlars després de cedir fins als 1,33 dòlars dimecres, després de la caiguda d'una dècima de l'IPC d'abril.

L'EURO, ARROSSEGAT PER ITÀLIA I L'ECONOMIA

De tornada a l'euro, la moneda comunitària ha aconseguit remuntar el seu declivi fins als 1,1733 dòlars, tot i que segueix molt pressionada entre Itàlia i l'acompliment de l'economia. "El drama polític a Itàlia continua", assenyalen els analistes de Danske Bank. El president de la república, Sergio Matterella, ha anunciat la seva decisió i ha optat per Giuseppe Conte com a primer ministre, tot i que la preocupació vira cap al futur ministre d'Economia, amb Paolo Savona, un conegut detractor del projecte europeu.

Economista i exministre d'Indústria durant la dècada dels 90 amb el Govern de Carlo Azeglio Ciampi, per al càrrec de ministre d'Economia, el seu nomenament "pot fer saltar les alarmes a Brussel·les i no farà res per millorar el sentiment actual del mercat", anticipen els experts de Danske Bank.

D'altra banda, els economistes de l'entitat danesa també posen èmfasi sobre les males dades de l'Eurozona, amb els PMI desplomant a mínims d'un any i mig, i el PIB alemany alentint durant el primer trimestre, també són un llast per a un euro que no recupera la confiança dels inversors.

Noticias relacionadas

contador