criptomonedas cotizaciones
BOLSAMANIA

El món de les emissions inicials de divises criptogràfiques segueix sent el salvatge oest. Molts són els esforços de les autoritats per salvaguardar els interessos dels inversors en aquest tipus de micromecenatge per a les empreses basades en la cadena de blocs i l'últim ha estat 'enganyar' els inversors per demostrar-los com n’és de fàcil ser estafats en una iniciativa d'aquest tipus.

L'Oficina d'Educació i Defensa d'Inversors de la Comissió de Borsa i Valors (SEC) dels Estats Units ha creat un lloc web fals sobre una oferta inicial de monedes (ICO, per les sigles en anglès) per evidenciar que el frau està a l'ordre del dia en aquest sector, després de llançar durant mesos diversos advertiments sobre els riscos d'invertir en aquest tipus de productes i coincidint amb la 'Blockchain Week NYC'.

El web, 'HoweyCoins.com', compleix amb totes les característiques, promeses i el llenguatge propi de les ICO considerades falses. Quan els usuaris pressionen el botó de 'Compra monedes ara' se'ls redirigeix ​​automàticament cap a la pàgina oficial de la SEC, on els inversors es troben amb consells i eines per evitar les estafes.

"Hem creat aquesta web falsa com una eina educativa per alertar els inversors sobre possibles fraus que involucrin actius digitals com monedes virtuals i ofertes de monedes", ha assenyalat el regulador borsari, apuntant sobre determinades 'banderes vermelles' que poden ajudar a identificar tals estafes.

Alguns dels elements sospitosos que assenyala la SEC són la bestreta de mes de l'1% de devolucions diàries o pronòstics sobre una taxa de creixement mínima d'entre el 7% i el 15% anualitzada en la rendibilitat. També alerta sobre les ICO que estan recolzades per alguna celebritat o que asseguri que compleix amb els requisits de comercialització de la SEC.

LA MEITAT DE LES ICO FRACASSEN

Aquesta iniciativa subratlla el fet que a prop del 50% de les ICO fracassen o desapareixen amb la recaptació. Són les esfereïdores xifres de totes les iniciatives de captació de fons a través de l'emissió de tokens digitals que es van llançar el 2017. Només al 54% seguia endavant a mitjans de febrer de 2018, segons dades de Tokendata.

Van ser 902 ICO en total, de les quals 142 van naufragar i 276 van desaparèixer, moltes d'elles emportant-se tots els diners recaptats. Aquestes xifres reforcen l'opinió de molts experts que s'aprofita aquest fenomen per estafar inversors de bona fe i que qualsevol regulació que s'hi apliqui és poca.

Als EUA, la Comissió del Mercat de Valors (SEC) ha iniciat accions contra diverses emissions de monedes digitals, frenant en sec i, més recentment, ha anunciat que obligarà totes les cases de canvi a registrar-se i cenyir-se a les normes que aquest supervisor s'aplica a les borses de valors.

QUÈ DIU LA CNMV?

A Espanya, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha afirmat que el supervisor aplicarà a les moneda digital la normativa de valors fins que no hi hagi una legislació europea o internacional al respecte. El director general de Política Estratègica i Afers Internacionals de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Víctor Rodríguez, ha assenyalat que "l'enfocament que ha adoptat la CNMV és el de procurar aplicar la normativa existent de valors mentre no tinguem una normativa de referència internacional o europea".

A principis d'aquest mes, el supervisor dels mercats va donar el seu vistiplau als fons especialitzats en la inversió en monedes virtuals, encara que amb reserves i sempre que compleixin una sèrie de condicions. La posada en marxa d'aquest tipus d'entitats només poden sorgir sota la forma de SICC (Societats d'Inversió Col·lectiva Tancades) o FICC (Fons d'Inversió Col·lectiva Tancats), i, a més, només podran comercialitzar accions i participacions en el fons a inversors professionals.

Noticias relacionadas

contador