cbbrexithard99 short1

El ministre britànic per al Brexit, Dominic Raab, ha insistit aquest dilluns que el govern està disposat a treure el Regne Unit de la Unió Europea (UE) sense acord, si fos necessari. El polític conservador, que negocia amb Brussel·les els termes de la retirada britànica, ha afirmat que no arribarà a un pacte que posi en perill la integritat territorial del Regne Unit, segons informa Efe.

"Si la Unió Europea vol un acord, necessita ser seriosa i fer-ho ara", ha subratllat Raab, davant les bases conservadores reunides a la ciutat anglesa de Birmingham, on també ha advertit que la "voluntat d'arribar a un compromís no està exempta de límits".

"Si hi ha un intent de tancar-nos per la porta del darrere a l'Àrea Econòmica Europea i la Unió duanera, o si l'única oferta de la UE amenaça la integritat de la nostra unió, llavors no ens quedarem amb altra opció que marxar-ne sense acord", ha ressaltat el ministre. Raab ha fet aquesta afirmació després que el líder de l'oposició laborista, l'esquerrà Jeremy Corbyn, hagués advertit que un Brexit sense consens seria un "desastre nacional".

"La meva actitud davant el Brexit és pragmàtica, no dogmàtica. Les nostres propostes arribaran a un acord històric que aporti un full de ruta per sortir de la UE i un acord final que serà bo per a tot el país", ha emfatitzat. "Un acord que compleixi amb el referèndum (de 2016) perquè aquest és el nostre deure democràtic. Un acord que gestioni els riscos del Brexit, perquè aquesta és la nostra responsabilitat", ha recalcat el tory.

Raab defensa l’anomenat pla de "Chequers", que preveu un mercat comú de béns britànic-comunitari amb equivalència reguladora, si bé els diputats més a la dreta del Partit Conservador ho consideren inacceptable.

Entre els crítics més forts figura l'exministre d'Exteriors Boris Johnson, que creu que aquest programa suposaria estar encara vinculat al bloc europeu i dificultaria negociar acords comercials amb altres països fora del grup dels 27.

Noticias relacionadas

contador