ep bandera a media asta en el congreso
CONGRESO

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) creu que el coronavirus tindrà a Espanya un dels majors impactes sobre les economies mundials i farà caure el PIB entre un 11,1% i el 14,4% enguany, segons si el virus segueix controlat, o si hi ha un segon brot de la pandèmia; creixeria entre un 7,5% i un 5% l'any vinent, depenent del mal que hagi fet la crisi.

Els pronòstics divulgats per l'organisme aquest dimecres, i que suposen les primeres projeccions després d'una paràlisi de l'activitat a alguns països de l'OCDE d'entre un 20% i 30% per les restriccions per evitar la propagació del virus, situen Espanya entre les economies més impactades pel xoc de la Covid-19.

Al seu costat, recull Servimedia, s'hi situaria França, amb una reculada d'entre el 11,4% i 14,1%, en funció que existeixi o no aquest segon brot; Itàlia, amb una caiguda de l'11,3%-14%; i el Regne Unit, on augura una forquilla d'entre el 11,5% i 14%; mentre que a Alemanya oscil·laria entre un 6,6% i 8,8%, i als Estats Units entre un 7,3% i un 8,5%.

A cap dels restants països l'organisme que presideix el mexicà Ángel Gurría hi preveu reculades de dos dígits, a l'escenari d'una malaltia ja controlada, sent a més el seu pronòstic d'impacte inferior al 12% en tots els casos, si existís un rebrot. Per grans geografies, la seva estimació és que al conjunt del món la disminució del PIB oscil·laria entre el 6% i 7,6% a tots dos escenaris; a la zona euro oscil·laria entre un 9,1% i un 11,5%; i al grup del G20 es mouria entre un 5,7% i un 7,3%.

L'OCDE ha explicat que la recuperació més lenta d'Espanya a l'escenari més pessimista es deu al fet que un segon brot del virus provocarà "efectes més persistents" al mercat laboral, en la situació financera de les empreses i a les llars, recull Europa Press. "A tots dos escenaris, la caiguda de la demanda domèstica, a causa de la destrucció d'ocupació i la paralització de l'activitat, és la clau de la contracció. La reducció de la demanda externa, especialment del turisme, afectaria molt l'economia el 2020", ha explicat l'organisme.

En aquest sentit, el club de països ha assenyalat que l'expansió de la capacitat dels hospitals i de testatge de casos, així com la ràpida identificació de persones infectades, seran "crucials" per prevenir rebrots.

COP DUR PER AL MERCAT LABORAL

Respecte al mercat laboral, les previsions de l'OCDE suposen eliminar la millora dels nivells d'ocupació dels últims anys. A l'escenari amb un sol brot, la taxa d'atur arribaria fins al 19,2% enguany, cinc punts percentuals més que l'any passat, i al 2021 encara estaria situada en un 18,7%. Però en el pitjor escenari possible, en cas que hi hagi un segon brot, la taxa de desocupació escalaria fins al 20,1% el 2020 i tornaria a pujar el 2021 fins arribar al 21,9%, la qual cosa suposaria tornar a màxims de 2015.

L'OCDE no donava previsions per a Espanya des de novembre, ja que a les actualitzacions que publica entre les seves previsions de tardor i primavera únicament hi inclou Alemanya, Itàlia i França com a països de la zona euro. En aquest moment, l'organisme preveia un creixement de l'1,6% per a enguany.

Noticias relacionadas

contador