• El Brent cotitza per sobre dels 57 dòlars al seu nivell més alt des de juliol de 2015
l-opep-divisee-face-a-l-evolution-du-marche-mondial

El petroli cotitza al seu nivell més alt des de juliol de 2015 impulsat per l'entrada en vigor de l'acord de retallada de producció aconseguit el passat 30 de novembre i tancat amb els països externs a l'OPEP el 10 de desembre. El barril Brent es negocia en aquesta segona sessió de l'any lleugerament per sobre dels 57 dòlars, mentre que el West Texas se situa entorn dels 54 dòlars per barril.

El dilluns era el dia marcat al calendari per començar amb la retallada de producció acordat entre l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els països externs al càrtel com Rússia. En concret, s'espera que la producció es redueixi uns 1,8 milions de barrils al dia, dels quals 1,2 milions estarien atribuïts a l'OPEP.

El càrtel controla el 40% de la producció global de petroli, i aquest acord ve a impulsar els baixos preus que ha estat registrant aquesta matèria primera durant els últims anys.

A pesar que sobre el paper el problema sembla solucionat, l'augment del preu del petroli traurà del 'fos de joc' a nombrosos productors nord-americans de cru d'esquist bituminoso i impulsarà a produir més a gegants del sector com Royal Dutch Shell, que ha reduït considerablement la seva producció a causa dels baixos preus d'aquests últims dos anys

PETROLI A MÉS DE 60 DÒLARS

L'objectiu queda marcat en 32,5 milions de barrils de cru diaris, netejant del mercat uns 180 milions de barrils durant els propers tres mesos. Els productors esperen que aquesta mesura estabilitzi el preu entre els 60-65 dòlars per barril.

La firma japonesa Nomura ho té clar: el Brent pujarà almenys fins als 60 dòlars per barril. A més, avisa que aquesta xifra es pot quedar curta, ja que si els EUA no és capaç d'augmentar el ritme de reobertura de camps petrolífers “la pujada podria ser major”.

Tot i que solament el 30% dels inversors que han consultat són optimistes amb aquesta indústria, els analistes de Nomura ho interpreten com una oportunitat “contrarien” d'inversió.

Els analistes d'UBS coincideixen, i també fixen el preu del petroli en 60 dòlars per als propers dotze mesos. Els suïssos estimen una demanda d'1,1 milions de barrils diaris addicionals que superaran a l'oferta, per la qual preveuen un creixement de 0,5 milions de barrils diaris.

Noticias relacionadas

contador