• El Brent s'ha disparat un 8% durant el matí per arribar als 50 dòlars per barril
  • Iran podria seguir augmentant la seva producció fins als 3,9 milions de barrils per dia

L'OPEP (Organització de Països Productors de Petroli) han aconseguit un acord per reduir el subministrament de petroli . Aquesta històrica retallada, la primera des de 2008, vindria a posar fi a la sobreoferta de cru i suposaria la reducció d'1,2 milions de barrils al dia, deixant la producció diària en un total de 32,5 milions.

Des de mig matí el petroli ha anat pujant amb força i ha arribat a avançar un 8%. En aquests moments el barril Brent cotitza amb pujades del 7,5% entorn dels 50 dòlars. Aquesta retallada representa el 1% de la producció global.

L'Aràbia Saudita hauria acceptat el cas especial d'Iran, permetent produeixi fins a 3,9 milions de barrils al dia

Després de setmanes de negociacions, els tres principals productors de l'OPEP, l'Iraq, l'Iran i l'Aràbia Saudita han resolt les seves diferències, arribant a un acord per compartir la retallada de producció. Suposadament, Aràbia Saudía hauria acceptat el cas especial d'Iran, permetent que recuperi la seva producció fins als 3,9 milions de barrils al dia, una xifra més en línia amb els seus nivells de bombament previs a la sanció dels EUA. A més, és probable que l'acord també inclogui una retallada de 600.000 barrils addicionals per part dels països externs a l'OPEP.

Aràbia Saudita aportaria 0,5 milions de retallada a l'acord, deixant la seva producció en 10,6 milions de barrils per dia mentre que fonts del mercat asseguren que Indonèsia hauria estat suspesa de l'OPEP, podent mantenir el seu bombament de petroli en 750.000 barrils per dia.

Aquest acord promet reviure les castigades economies de països com Veneçuela o Líbia, a més de reestablir la confiança en el càrtel que domina el 40% de la producció mundial. Encara que sobre el paper el problema sembla solucionat, l'augment del preu del petroli traurà del 'fos de joc' a nombrosos productors nord-americans de cru d'esquist bituminós i impulsarà a produir més a gegants del sector com Royal Dutch Shell, que ha reduït considerablement la seva producció a causa dels baixos preus d'aquests últims dos anys.

Els membres de l'OPEP han dit que l'objectiu és recuperar un nivell entre 55 i 60 dòlars per al preu del barril, un nivell que hauria d'impulsar a les economies depenents del petroli, que han vist durant aquests dos anys com es deterioraven les seves finances.

contador