cbbitcoinmerdados short1

Els reguladors i legisladors europeus no han de prohibir les monedes virtuals ni ignorar-les. Les dues aproximacions a aquest incipient mercat són errònies, segons un recent estudi del Parlament Europeu que discuteix quin tracte s'ha de donar a les monedes virtuals. També discorre el text sobre quin impacte potencial poden arribar a tenir les monedes virtuals en els sistemes financers mundials i en el monopoli dels bancs centrals.

El document defineix específicament les divises en línia com diners privats que generalment estan descentralitzats, existeixen exclusivament en forma digital, la majoria de les quals es basa en la tecnologia de cadena de blocs, i la majoria té caràcter global, cosa que significa que funcionen més enllà de les fronteres nacionals. Insisteixen els autors del text, Marek Dabrowski i Lukasz Janikowski, en què adoptar postures extremes sobre aquests instruments és "incorrecte" i insten els supervisors dels mercats a donar-los un "tracte homologable a qualsevol altre instrument financer, proporcional a la seva importància als mercat, complexitat i riscos associats".

Recomanen, a causa del seu caràcter global i transfronterer, "harmonitzar tals regulacions en totes les jurisdiccions". A més, aconsellen que la inversió en monedes virtuals es grava amb impostos de manera similar a la inversió en altres actius financers.

IMPACTE EN ELS SISTEMES FINANCERS

També aborda l'estudi com de disruptius poden arribar a ser aquests instruments als mercats globals i si poden competir amb la divises sobiranes. Els autors conclouen que sembla poc probable que les monedes virtuals tinguin el potencial de disputar el control als bancs centrals i a les monedes fiduciàries, "malgrat l'èxit relatiu del bitcoin i les possibilitats d'èxits similars amb altres monedes virtuals".

I es justifiquen comparant la capitalització del total de les monedes virtuals a l'abril -el període de temps que abasta l'informe- que va ser inferior a 300.000 milions de dòlars, amb la massa monetària mundial, que es va aproximar als 14 bilions de dòlars nord-americans al final de 2017. Per tant, "el domini monetari dels principals bancs centrals i de les monedes tradicionals no sembla estar en perill en el futur proper".

No obstant això, els autors coincideixen amb la visió recentment exposada per Morgan Stanley i indiquen que les monedes virtuals poden esdevenir una alternativa "en jurisdiccions monetàries més petites, especialment en països on la moneda sobirana segueix sent inconvertible o no gaudeix de la confiança dels agents econòmics a causa de la seva pobra historial d'estabilitat o causa de la incertesa política i econòmica". Des del banc d'inversió dels EUA argumentaven, en un recent informe, que "el bitcoin podria representar una opció atractiva per a les divises locals en països amb una història d'inestabilitat financera".

Les monedes virtuals responen a la demanda real del mercat i, molt probablement, romandran amb nosaltres per un temps

LES MONEDES VIRTUALS SÓN AQUÍ PER QUEDAR-SE

L'informe també conclou que la demanda de les monedes virtuals no desapareixerà i que ha de ser presa seriosament. "Els economistes que intenten desacreditar les monedes virtuals i les acusen de ser un frau o les consideren simplement com un instrument per al rentat de diners estan equivocats. Les monedes virtuals responen a la demanda real del mercat i, molt probablement, romandran amb nosaltres per un temps", asseguren. I insisteixen que "en casos extrems, com durant períodes d'hiperinflació, crisis financeres, agitació política o guerra, poden convertir-se en un mitjà de substitució de les divises fíat en les economies individuals".

Amb tot, els autors van reiterar la seva opinió que les monedes virtuals representen una petita amenaça per als bancs centrals. "Malgrat els seus avanços tecnològics i el seu abast global, les monedes virtuals" estan lluny de poder desafiar la posició dominant de les monedes sobiranes i les polítiques monetàries dels bancs centrals, especialment a les principals àrees monetàries", argumenten.

Però assumeixen, com a conclusió, que queda un llarg camí per a les monedes virtuals fins que adquireixin un estatus de mitjà efectiu de pagament: "Mentre les principals plataformes comercials i intermediaris financers no acceptin pagaments en monedes virtuals, el seu paper transaccional seguirà sent limitat i compliran principalment amb la tercera funció dels diners, el dipòsit de valor. És a dir, serviran com un dels molts actius d'inversió.

Noticias relacionadas

contador