theresa-may-ue-brexit 20190116081812

La Cambra dels Comuns britànica debatrà i votarà el 'pla B' per a la sortida de la Unió Europea el proper 29 de gener, exactament dos mesos abans que venci el termini perquè el Regne Unit abandoni el bloc comunitari amb o sense un acord de pel mig.

Després del rebuig dels diputats dimarts al Tractat de Retirada pactat pel govern de Theresa May, l'Executiu exposarà dilluns una via alternativa amb la qual espera solucionar l'actual punt mort, si bé per ara no s'ha concretat res.

La líder dels conservadors a la Cambra dels Comuns, Andrea Leadsom, ha confirmat que després del discurs de la 'premier' el 21 de gener, "hi haurà tot un dia de debats sobre la moció el 29 de gener". Serà llavors quan els legisladors es pronunciaran formalment sobre el 'pla B'.

CORBYN DEMANA A MAY QUE DESCARTI EL BREXIT CAÒTIC

El líder de l'oposició britànica, el laborista Jeremy Corbyn, ha lamentat que la primera ministra, Theresa May, estigui disposada a portar el país a un "salt al buit" i ha fixat com a condició per a una hipotètica negociació que el govern descarti de forma clara la possibilitat d'abandonar la UE el 29 de març sense cap acord pel mig.

"Per aconseguir un acord que pugui aglutinar una majoria al Parlament, Theresa May ha d’aparcar les línies vermelles i prendre seriosament propostes per al futur", ha reclamat Corbyn durant un acte a la ciutat anglesa de Hastings, un dia després que fracassés la seva moció de censura contra el govern a la Cambra dels Comuns.

Corbyn ha reconegut que, "per ara", l'Executiu ha superat el desafiament opositor, però ha subratllat que l'equip de May "ja només té de govern el nom". En aquest sentit, ha afirmat que la millor solució per al país passa per unes eleccions anticipades i ha assegurat que el Partit Laborista és l'únic que pot trencar l'actual polarització, segons mitjans britànics.

El termini per arribar a un acord és el 29 de març, data en què el Regne Unit abandonarà el bloc comunitari. May ha assegurat que l'única forma d'evitar un divorci a cegues passa per aprovar l'actual Tractat de Retirada.

Corbyn ha assenyalat que, si venç el termini i no hi ha res signat, s'hauria de plantejar un ajornament, cosa que el Tribunal de Justícia de la UE ja va autoritzar el desembre en considerar legal que el Regne Unit pugui paralitzar tot el procés de forma unilateral.

Un portaveu de Downing Street ha apuntat aquest dijous que la idea de retardar els terminis no està sobre la taula. "No és una cosa que hàgim plantejat a la UE o que hàgim suggerit que volem fer", ha declarat aquesta font, segons l'agència de notícies Reuters.

Noticias relacionadas

contador