theresa may parliament commons jan16
Parliament TV

La Comissió Europea ha deixat aquest dimecres la porta oberta a la possibilitat d'ajornar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, prevista per al pròxim 29 de març, però ha advertit que les regles són clares i hauria de produir-se, primer, una petició formal i raonada de Londres i després els 27 ho decidirien per "unanimitat".

"No hi ha hagut cap petició per part del Regne Unit i, si n'hi hagués, exposant les raons per l'ajornament, seria una qüestió que correspondria decidir a la UE dels 27 per unanimitat", ha resumit durant una roda de premsa el portaveu cap del Executiu comunitari, Margaritis Schinas.

El portaveu ha rebutjat especular sobre cap possible escenari per superar el bloqueig provocat pel rebuig del Parlament britànic a l'acord de divorci entre Londres i Brussel·les, i alhora ha apuntat en aquestes circumstàncies que li toca al govern britànic aclarir "quins són els següents passos".

Tot i això, ha transcendit que exigirà que el Parlament es posi d'acord i surti del caos polític en què es troba sumit. Cosa que implica, de facto, que la primera ministra, Theresa May, i el líder laborista, Jeremy Corbyn, arribin a un acord perquè el Brexit es produeixi en les condicions pactades amb el bloc comunitari.

Unes de les hipòtesis que s'estudien per evitar un Brexit caòtic per la falta d'acord abans del 29 de març, quan el Regne Unit quedarà automàticament fora de la UE, és ajornar aquesta sortida per donar més temps a les parts a pensar en solucions alternatives.

Aquest extrem, però, no se li contemplaran formalment al bloc comunitari, si May no dona el pas de demanar aquesta pròrroga, perquè és el primer pas d'acord a les regles fixades per l'Article 50 del Tractat de la UE que recull les etapes per activar la sortida d'un Estat membre.

Schinas tampoc ha volgut discutir sobre els terminis d'ajornament possibles, tot i que la celebració d'eleccions europees a finals del proper maig, en uns comicis en què en principi ja no hauria de participar el Regne Unit, complicaria allargar més enllà la desconnexió del país.

Mentre, el portaveu ha apuntat també que el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, està en contacte amb "gairebé tots" els líders de la Unió Europea per discutir la situació, si bé, no ha volgut aclarir si entre aquests contactes es troba la pròpia May.

El cap de l'Executiu comunitari, ha afegit el seu portaveu, romandrà "disponible" a Brussel·les durant els pròxims dies, tot i que no ha aclarit si podria incloure a la seva agenda una reunió amb la 'premier' britànica.

Noticias relacionadas

contador