dl jerome powell

El mercat tem que la Reserva Federal (Fed) augmenti tipus en 100 punts bàsics a la reunió de la setmana que ve (20 i 21 de setembre) després de la dada definitiva d'IPC d'agost als Estats Units, que ha sortit pitjor del que s'esperava.

"L'augment dels preus subjacents, més gran del previst, ha fet que s'especuli amb la possibilitat que la Reserva Federal opti per una pujada de tipus més agressiva, de 100 punts bàsics, quan es reuneixi la setmana que ve", indiquen els experts de CMC Markets al seu informe diari.

"El que és més preocupant és que l'augment dels preus bàsics sembla suggerir que la inflació és probable que sigui molt més forta durant els propers mesos del que els mercats havien esperat originalment, cosa que augmenta el risc que la Reserva Federal no només sigui molt més agressiva a les pujades de tipus, sinó que els mantingui més alts durant molt més temps", afegeixen.

L'IPC s'ha situat a l'agost al 8,3% en taxa interanual, enfront del 8,5% registrat al juliol. La dada va quedar per sobre del 8,1% esperada pel consens.

Pel que fa a la inflació subjacent, que exclou l'energia i els aliments no elaborats, s'ha situat al 6,3% a l'agost en taxa interanual, empitjorant la dada del juliol (5,9%) i les previsions del consens, que n'anticipaven una pujada fins al 6,1%. En taxa mensual ha pujat el doble del que s'esperava, fins al 0,6%, des del 0,3% del mes anterior i del que va anticipar el consens.

Els analistes advertien del perill que l'IPC subjacent pugés mentre la taxa general es moderava. "Hi ha el risc que la taxa subjacent, la tendencial, pugi", destacaven des de Bankinter abans de conèixer la referència, mentre esperaven un increment menor, fins al 6,1%.

"(L'augment de la taxa subjacent) reforçaria l'aparentment inamovible enfocament 'hawkish' o dur que Powell transmet des de Jackson Hole i al qual la majoria de consellers amb pes específic, com Brainard o Bullard, donen suport", comentaven aquests analistes. Això "no ajudarà gens a unes borses que volen rebotar, però que no troben arguments fiables", afegien.

Noticias relacionadas

contador