ep archivo   el presidente de la reserva federal de estados unidos jerome powell en la rueda de
RESERVA FEDERAL DE ESTADOS UNIDOS - Archivo

La dada d'inflació als EUA ha estat a l'agost més alta d'esperada pels mercats, cosa que ha posat de manifest que l'estabilitat de preus és lluny d'estar sota control. Això farà que la Reserva Federal continuï endavant amb l'enduriment de la seva política monetària i ha portat el consens a atorgar un 18% de possibilitats que la Fed pugi els tipus en 100 punts bàsics en la reunió del proper 21 de setembre.

L'índex de preus al consum ha escalat fins al 8,3% en taxa interanual i ha pujat un 0,1% en taxa mensual. En el cas de la inflació subjacent, el repunt ha estat el doble del que s'anticipava (6,3% interanual, 0,6% mensual). Així mateix, s'han produït pujades destacades a la majoria d'indicadors, tant en serveis com en béns bàsics.

Aquests augments han resultat completament inesperats per al mercat, i després de la seva publicació les borses han començat a registrar fortes caigudes.

En la lluita contra l'elevada inflació i en l'objectiu de tornar-la a l'objectiu del 2%, la Fed afrontarà els dies 20 i 21 de setembre un nou conclave monetari per decidir quant pujarà els tipus d'interès. El consens descompta, amb un 82% de possibilitats, que l'augment serà per tercera vegada consecutiva de 75 punts bàsics, tot i que la probabilitat d'una pujada de 100 pb ha passat del 0% ara fa un mes a un 18%.

El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, advertia durant la seva intervenció al fòrum econòmic del CATO Institute, que "lluitaran contra la inflació fins que la feina estigui feta" i destacava, a més, el risc que suposa suavitzar la política monetària massa aviat, en assenyalar que "la història adverteix contra la relaxació primerenca de la política monetària".

Igualment, des de la Fed han indicat en ocasions reiterades que caldrà veure diversos mesos de lectures d'inflació mensuals baixes per estar segurs que la inflació s'està començant a controlar.

En aquest context, tret que es produeixi una millora substancial de l'IPC, la Reserva Federal seguirà endavant amb una política monetària restrictiva durant més temps a causa de la dificultat de restaurar l'estabilitat de preus. La lluita contra l'elevada inflació està lluny d'haver acabat.

Noticias relacionadas

contador