inflacioncbrecord12

La inflació no dona treva als Estats Units. L'IPC general s'ha moderat lleument a l'agost, mentre que la taxa subjacent ha experimentat un fort repunt al mes. L'Índex de Preus al Consum (IPC) s'ha situat a l'agost al 8,3% en taxa interanual, enfront del 8,5% registrat al juliol, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La dada, a més, s'ha situat per sobre del 8,1% esperada pel consens.

Pel que fa a la taxa mensual, els preus han augmentat un 0,1%, per sobre tant les previsions del mercat, que n'anticipaven un -0,1%, com de la dada de juliol, quan els preus es van mantenir sense canvis (0%).

L'informe ha destacat que els augments en els índexs d'habitatge, alimentació i atenció mèdica van ser els contribuents més importants a l'augment de la taxa d'inflació mensual, encara que es van veure compensats per una disminució del 10,6% a l'índex de gasolina.

L'índex energètic va augmentar un 23,8% per als 12 mesos que van acabar a l'agost, un creixement més baix que el 32,9% que va experimentar al juliol. L'índex alimentari va pujar un 11,4% l'últim any, l'augment més gran en 12 mesos des del període que va finalitzar el maig de 1979. Durant el mes d'agost, l'índex d'aliments va augmentar 0,8%, el menor increment mensual en aquest índex des del desembre del 2021.

L'índex per a l'electricitat va augmentar un 15,8%, l'augment més gran en un any des del període que va finalitzar l'agost de 1981, i l'índex de gas natural va pujar un 33,0% durant els últims 12 mesos.

Pel que fa a la inflació subjacent, que exclou l'energia i els aliments no elaborats, s'ha situat al 6,3% a l'agost en taxa interanual, empitjorant la dada del juliol (5,9%) i les previsions del consens, que n'anticipaven una pujada fins al 6,1%. En taxa mensual ha pujat el doble del que s'esperava, fins al 0,6%, des del 0,3% del mes anterior i del anticipat pel consens.

Els contribuents més importants a la dada d'inflació subjacent van ser els índexs d'habitatge, lloguers, atenció mèdica, assegurança de vehicles de motor, mobles i operacions a la llar i vehicles nous.

L'índex d'habitatge, que constitueix aproximadament un terç de la ponderació de l'IPC, va augmentar un 6,2% al darrer any i representa al voltant del 40% de l'augment total de la taxa d'inflació subjacent.

En canvi, l'índex de tarifes aèries va continuar caient a l'agost, fins a situar-se al 4,6% enfront del 7,8% del juliol. L'índex de comunicació va baixar un 0,2% i l'índex d'automòbils i camions usats també va disminuir durant el mes, i va caure un 0,1%.

VALORACIÓ DELS EXPERTS

"L'IPC de l'agost, sorprenentment sòlid, indica que la inflació continua sent més persistent del desitjat, malgrat una caiguda del 10,6% als preus de la gasolina", indiquen els experts d'Oxford Economics.

Aquests analistes destaquen que s'han produït pujades destacades a la majoria d'indicadors, tant en serveis bàsics com en béns bàsics. Per això, consideren que la Fed mantindrà les seves agressives pujades de tipus i elevarà els interessos en 75 punts bàsics més durant la reunió del 21 de setembre, i aplicarà pujades addicionals de 75 punts bàsics més fins a final d'any, cosa que elevarà el preu del diners als Estats Units fins al 3,75%-4%.

"No obstant, si la inflació continua sent molt persistent, augmenta el risc que la Fed segueixi endurint la seva política encara més", conclouen.

Per a Pantheon Macroeconomics, els augments han estat inesperats encara que no afectaran la reunió de la setmana que ve de la Reserva Federal. "La Fed ha deixat molt clar que no reduirà el ritme de les pujades de tipus fins que vegi proves convincents que la pressió inflacionària subjacent està disminuint de forma seqüencial. Aquestes dades signifiquen que la possibilitat d'una pujada de 50 punts bàsics a la setmana vinent se n'ha anat. Però la probabilitat del 20% d'un augment de 100 pb ara inclòs en el preu sembla exagerada”.

Després de la publicació de l'informe clau d'inflació, John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, assenyala que, tant en el cas de la caiguda baixa de la inflació general pel descens dels preus de l'energia, com el lleuger augment de la subjacent s'han empitjorat les expectatives del consens.

Tot i això, i tot i que els números van ser més alts del que s'esperava, no creu que "mogui molt l'agulla en el debat de 75 punts bàsics versus 50 punts bàsics. La Fed preferiria exagerar al principi del cicle per aconseguir el màxim impacte en la inflació i les expectatives i, per tant, s'hauria inclinat per un augment de 75 punts de tota manera”.

contador