ico portada

L'Institut de Crèdit Oficial (ICO) insisteix que les entitats financeres han d'aplicar les millors pràctiques en la comercialització dels crèdits amb aval de l'Estat destinats a mitigar l'impacte de la Covid-19. Alguns bancs cobren fins a un 4,5% d'interès per aquests crèdits. A més, recorda que tampoc no es pot vincular aquest tipus de finançament amb cap altre producte com ara les assegurances.

Així ho ha assenyalat el president de l'ICO, José Carlos García de Quevedo, aquest dimarts en una conferència virtual organitzada pel Consell General d'Economistes d'Espanya.

"Estem insistint que les entitats financeres apliquin les millors pràctiques per tenir en compte els avantatges de l'aval i que traslladin aquests avantatges, facilitant el crèdit als seus clients empreses i pimes, en condicions que podrien ser similars a les existents abans del Covid-19 en termes de garanties o tipus d'interès", ha assenyalat, matisant que els bancs no poden vincular aquests crèdits a assegurances o altres productes.

El president de l'ICO ha explicat que són els bancs els que analitzen les característiques del client, concedeixen el finançament i sol·liciten l'aval en un sistema digitalitzat ideat per l'ICO. Per la seva banda, les empreses i els autònoms han d'acreditar el compliment de les condicions que estableix la normativa i l'aplicació del finançament a la finalitat prevista, com el pagament de salaris, lloguers o proveïdors, sense poder utilitzar-los per reestructurar un deute preexistents.

Quant al finançament concedit, el president de l'ICO ha explicat que, probablement, el primer tram de 20.000 milions d'euros, del total de 100.000 milions aprovat pel Govern, estarà esgotat per a les pimes i el grau d'execució per a les grans empreses serà "alt", pel fet que les entitats, "en un exercici de responsabilitat compartida s'han centrat més a fer arribar la liquiditat a les pimes i els autònoms". Respecte al segon tram, també de 20.000 milions d'euros, ha assenyalat que "encara hi ha cert marge" perquè el consumeixin la majoria d'entitats, encara que algunes d'elles, "les més dinàmiques", també han esgotat aquest tram.

El president de l'ICO ha aprofitat per posar en valor que, segons les dades del dia 26 d'abril, la línia d'avals de l'organisme ha facilitat més liquiditat a empreses i autònoms que tot el sector financer durant el mes de febrer. Preguntat sobre la previsió de quan s'aprovarà el tercer tram d'avals i els següents, García de Quevedo ha apuntat que es tracta d'una decisió que no correspon a l'ICO, que s'encarrega de monitorar l'execució de cada tram, sinó al Consell de Ministres.

Noticias relacionadas

contador