ep el ministro de la presidencia relaciones con las cortes y memoria democratica felix bolanos tras
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

El ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha anunciat que el Govern baixarà el preu de la llum, el gas i la gasolina de manera "immediata", encara que no ha aportat detalls de com s'adoptarà aquesta mesura.

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).

"Sabem quant està costant omplir el dipòsit, pagar la llum o mantenir les cases calentes amb els preus que té el gas. Per això, el Govern baixarà els preus de la gasolina, la llum i el gas de la mà dels nostres socis europeus i de la mà de la resta de forces polítiques del nostre país", ha afirmat el ministre davant dels mitjans al Congrés dels Diputats.

Es tracta d'una fórmula "senzilla i immediata" per a les llars, les empreses i els autònoms, encara que no ha concretat la manera com s'executarà aquesta baixada. Després de ser preguntat per si es retrauran els beneficis de les grans empreses per abordar el problema, Bolaños s'ha limitat a dir que serà un pla "ambiciós i ampli".

L'Executiu preveu aprovar el pla nacional de resposta a la crisi derivada de la guerra d'Ucraïna al Consell de Ministres del 29 de març, després del Consell Europeu del 24 i 25 d'aquest mateix mes en què s'abordarà la possible reforma del sistema per reduir l'impacte de la dependència del gas rus.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ja va confirmar en una entrevista concedida a laSexta que farà una gira europea en què demanar suports per a aquesta comesa. "El que no té cap sentit és que un país com Espanya, on un alt percentatge de l'energia el 2021 venia de les renovables i un 15% del gas, el preu del gas marqui el preu de l'electricitat", va argumentar.

Sánchez ha recordat que el seu Executiu ha prorrogat fins al 30 de juny "importants baixades d'impostos: la baixada de l'IVA de l'electricitat, la suspensió de l'IVA a la producció elèctrica, la reducció al 0,5% de l'impost de la producció elèctrica, rebaixat en un 80% els peatges a 600 consumidors electrointensius, ampliant la protecció a consumidors vulnerables...". El president ha afirmat que allargar aquestes mesures fins a finals d'any suposarien uns 10.000 milions-12.000 milions d'euros.

"Podem baixar impostos, augmentar les ajudes, però si no actuem sobre l'origen del problema, i és que tenim un mercat energètic disfuncional, si no resolem aquesta connexió, poc marge tenen els estats membres per poder esmorteir, protegir i fer un repartiment més equitatiu de les conseqüències econòmiques de la guerra”, ha explicat.

Aquest dimecres, Bolaños, juntament amb les vicepresidentes Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera, s'han reunit amb el Grup Parlamentari Popular per abordar aquesta qüestió. Ho han fet després d'una sessió de control al Govern en què ja ha sortit el tema a preguntes de Carolina España, diputada del PP: "Està d'acord que aquests grans beneficis serveixin per pal·liar la pèrdua del poder adquisitiu dels treballadors avui?"

Díaz, titular de Treball i Economia Social, ha respost que l'Executiu està del costat de la gent i que "defensarà les classes treballadores, les classes mitjanes i el nostre país". Ha explicat que les "tres grans" companyies elèctriques, encara que sense esmentar-ne directament els noms, han incrementat un 47% dels seus beneficis abans d'impostos, superant els 10.222 milions d'euros. "Estan d'acord que aquests grans beneficis serveixin per pal·liar la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors?", ha plantejat.

Noticias relacionadas

contador