ep el presidente del gobierno pedro sanchez preside el acto de agradecimiento al trabajo realizado
EUROPA PRESS/R.Rubio.POOL - Europa Press

El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar aquest dilluns un augment de la despesa en Defensa d'Espanya, una mesura d'acord amb el mandat de l'OTAN que els països membres destinin un 2% del producte interior brut a aquesta comesa. Així mateix, el líder de l'executiu va confirmar que buscarà suports a la resta de formacions polítiques i representants socials per abaixar els impostos a causa de l'alça dels preus, encara que no va especificar si retallarà els de la gasolina.

"Hem de fer-ho", va respondre Sánchez davant la pregunta de si el Govern augmentarà el pressupost a Defensa en una entrevista concedida a laSexta. El president va recordar que quan va arribar a l'Executiu la despesa destinada a aquesta comesa suposava un 1,25% del PIB espanyol, mentre que actualment en representa un 1,40%.

Podeu consultar aquí el directe especial de 'Bolsamania' sobre la guerra (en castellà).

"Hem patit una pandèmia, cosa que ha provocat que haguéssim de destinar més diners a aquesta comesa, però el compromís del govern d'Espanya és augmentar la despesa en Defensa i plantejar un horitzó els propers anys per complir el mandat de l'OTAN de destinar-hi un 2% del PIB", va insistir.

En aquest sentit, ha recordat que estem davant d'una guerra real i no "una pel·lícula", per la qual cosa ha instat a augmentar la cooperació entre la Unió Europea i l'OTAN en matèria de seguretat, així com a guanyar autonomia energètica entre els Estats membre afavorint interconnexions d'Espanya amb França per utilitzar el potencial gasístic del nostre país amb l'objectiu de compensar la retallada del gas rus.

En aquest sentit, l'augment dels preus derivat del cost més gran de l'energia i les matèries primeres ha elevat la pressió sobre l'executiu de Sánchez perquè prengui mesures sobre això. Una de les més demandades és la retallada dels impostos a la gasolina. En aquest sentit, el president ha insistit que hi haurà rebaixes fiscals dins del pla nacional de resposta econòmica a la guerra, encara que sense concretar si aquestes afectaran els carburants.

"El missatge fonamental és que farem tot el que estigui a la nostra mà per protegir els més vulnerables", va afirmar.

Seguint amb el tema de l'energia, Sánchez va anunciar que començarà una gira europea en què abordar el problema que hi ha sobre això. "El que no té cap sentit és que un país com Espanya, on un alt percentatge de l'energia el 2021 venia de les renovables i un 15% del gas, que el preu del gas marqui el preu de l'electricitat", va argumentar. Aquesta és la raó per la qual buscarà suports a la Unió Europea per reformar el sistema i esmorteir el preu de l'electricitat.

Noticias relacionadas

contador