• En termes d'ocupació, l'Executiu preveu que l'exercici se saldi amb la creació de 475.000 llocs de treball
  • Durant els anys 2017 i 2018 s'hauran creat al voltant d'un milió de llocs de treball i al tancament d'aquest exercici s'arribarà als 19,5 milions d'ocupats, ha anticipat el Ministeri d'Economia
ep presidenteico roman escolano 20180307162702
ICO - Archivo

El Consell de Ministres ha aprovat l'actualització de l'escenari macroeconòmic que s'inclou al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2018. La principal novetat respecte a l'anterior previsió és la revisió a l'alça de quatre dècimes del PIB per a aquest any, fins al 2,7%. Aquest increment s'explica, d'una banda, per la menor incertesa política existent després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola a Catalunya. També contribueix la favorable evolució de la inversió i la millora de les perspectives de creixement de l'economia mundial i, en particular, de la Zona Euro.

En termes d'ocupació, l'exercici se saldarà amb la creació de 475.000 llocs de treball, una reducció de l'atur de 339.000 persones i una taxa d'atur al tancament de l'any del 15%

El quadre macro està basat en les previsions d'organismes internacionals que mostren el marc en què es desenvolupa l'economia espanyola i són escenaris basats en la prudència, ha assenyalat el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Román Escolano. La dada més important és la de creixement de la zona euro, ha precisat. "La Zona Euro és el nostre principal soci comercial i financer i en aquests moments tenim un increment important de les previsions de creixement a la Zona Euro per 2018", ha indicat. També s'està produint un increment del creixement en aquells països als quals es dirigeixen les exportacions espanyoles.

Per elaborar aquest quadre, Escolano ha precisat que s'han recollit dades tant de la Comissió Europeu (CE) com, en algun cas, del Banc Central Europeu (BCE). "M'agradaria destacar l'entorn favorable que marca el context de l'economia espanyola", ha assenyalat.

En termes d'ocupació, l'exercici se saldarà amb la creació de 475.000 llocs de treball, una reducció de l'atur de 339.000 persones i una taxa d'atur al tancament de l'any del 15%. Durant els anys 2017 i 2018 s'hauran creat al voltant d'un milió de llocs de treball i al tancament d'aquest exercici s'arribarà als 19,5 milions d'ocupats. "L'any 2018 serà un any de forta creació d'ocupació", ha recalcat el ministre d'Economia, alhora que ha subratllat que es tracta de previsions "prudents i conservadores, en línia amb les de les principals institucions internacionals".

El Ministeri d'Economia ha precisat que l'economia espanyola seguirà situant-se el 2018 al capdavant del creixement entre les principals economies europees i tancarà l'exercici acumulant sis anys de superàvit de la balança per compte corrent i amb una competitivitat exterior a nivells previs a la crisi. A més, ha destacat que s'ha produït un "important despalanquejament" del sector privat, de gairebé 60 punts percentuals des del seu màxim el 2010, una tendència que continuarà en aquest exercici. "L'economia espanyola està accelerant el seu creixement durant el darrer trimestre. És un creixement sostenible en el temps i equilibrat", ha assenyalat Román Escolano.

El Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat ha explicat que el 2018 tant la demanda interna com l'externa registren aportacions positives en el creixement d'Espanya, una tendència que es manté per tercer any consecutiu. L'aportació de la demanda nacional aconsegueix els 2,3 punts percentuals enfront dels 1,8 punts percentuals en l'anterior previsió, amb un comportament més dinàmic de la inversió en capital fix i del consum. Per la seva banda, la demanda externa aporta una dècima menys del previst en l'anterior escenari, fins als 0,4 punts percentuals.

Les hipòtesis en què es basa el quadre macroeconòmic que s'ha presentat aquest dimarts preveuen un major creixement del PIB mundial, excloent-ne la Zona Euro, fins al 4,1% respecte a les projeccions d'octubre, i també un major creixement en el PIB de la zona euro, 2,4% enfront de l’1,8% anterior. Així mateix, es preveu un encariment major del barril de Brent, fins als 66,4 dòlars. Es manté, per la seva banda, la mateixa previsió dels tipus d'interès a curt termini, al -0,3%, i es revisen a la baixa els tipus a llarg, situant-se a l'1,6%.

Finalment, el creixement de l'economia seguirà caracteritzat per l'estabilitat de preus, amb una revisió a la baixa del creixement del deflactor del consum privat de dues dècimes, fins a l’1,4%, i del deflactor del PIB d'una dècima, fins a l’1,5%.

EN LÍNIA AMB EL BANC D'ESPANYA

Aquestes noves previsions del Govern estan en línia amb les del Banc d'Espanya (BdE). L'organisme va elevar la setmana passada la seva estimació de creixement del PIB d'Espanya fins al 2,7% aquest any. El BdE va explicar el passat 20 de març que el PIB d'Espanya segueix mostrant un "elevat dinamisme" i que les perspectives per a 2018 i 2019 dibuixen una "prolongació de l'etapa expansiva", si bé, s'espera que la intensitat del creixement es vegi "gradualment mitigada".

El Banc d'Espanya també es va referir a la menor incertesa política per la millora de la situació a Catalunya. Tot i això, ha afirmat que no es pot descartar que tingui lloc una "recrudescència de les tensions", que impactaria "negativament" sobre l'evolució de l'activitat en el seu conjunt, però de manera "més acusada" sobre la pròpia comunitat autònoma.

Noticias relacionadas

contador