Espana-Tesoro_2

El Govern ha remès a la Comissió Europea el Pla Pressupostari 2020, en el qual inclou un nou quadre macroeconòmic que recull la rebaixa d'una dècima en les seves previsions de creixement del PIB per a aquest any i el que ve, fins a situar-les en el 2,1% i el 1,8%, respectivament.

Segons han explicat els Ministeris d'Economia i d'Hisenda, aquesta modificació es deu gairebé íntegrament a la revisió estadística de la Comptabilitat Nacional Anual realitzada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que ha suposat una rebaixa del creixement del PIB en el període 2016-2018.

Les noves xifres del Govern, que assegura que la composició del creixement serà més equilibrada, han estat a més avalades per l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF). "El creixement econòmic continuarà generant ocupació, amb taxes de creació de llocs de treball a temps complet del 2,3% i del 2% en 2019 i 2020 respectivament, la qual cosa permetrà continuar reduint la taxa d'atur fins al 13,8% aquest any i el 12,3% en 2020", remarca l'Executiu.

I en aquest pla el Govern ha tornat a incidir en el seu compromís amb la consolidació fiscal i la reducció del dèficit públic. De fet, la previsió és que el dèficit es continuï reduint -després de tancar en el 2,5% l'any passat, la qual cosa va permetre a Espanya sortir del Procediment de Dèficit Excessiu de la UE- fins a acabar aquest 2019 en el 2%.

Per a 2020, la previsió es basa en un escenari que no inclou "cap mesura addicional de caràcter tributari". Un context en el qual, segons el Govern, el dèficit se situaria en el 1,7% del PIB. No obstant això, el gabinet de Pedro Sánchez remarca que la seva intenció és presentar quan sigui possible uns Pressupostos actualitzats "amb l'orientació fiscal ja comunicada en anteriors documents", és a dir, que inclogui taxes com la Tobin o la Google.

"L'elaboració d'aquest document està marcada per la situació d'un Govern en funcions", recorden Economia i Hisenda, que assenyalen que això ha impedit aprovar uns nous comptes públics per a l'any vinent o l'actualització dels objectius d'estabilitat. D'aquí el seu compromís amb Brussel·les de "enviar una actualització del document quan sigui possible".

PENSIONS I FUNCIONARIS

El Pla contempla, així mateix, un escenari que no inclou mesures d'ingressos addicionals, i recull una revaloració de les pensions del 0,9% per a 2020 amb l'objectiu de mantenir el poder adquisitiu dels pensionistes i l'increment del 2% pactat amb els sindicats per a pujar-li el sou dels funcionaris. En aquest sentit, el Govern explica que els ingressos públics se situaran en 2020 en el 39,6% del PIB, fins a aconseguir els 512.032 milions d'euros. A més, en un escenari a polítiques constants, l'estimació és que els ingressos tributaris registrin un creixement del 4,8%.

El Govern afirma que, malgrat la baixada de les previsions, les xifres remeses a Brussel·les plasmen la "solidesa de l'economia espanyola" perquè, malgrat l'alentiment provocat per factors externs i la incertesa de caràcter internacional per qüestions com el *Brexit o la guerra comercial, "Espanya continua creixent per sobre de la mitjana de la zona euro i a més ho fa de forma més sanejada en continuar amb la reducció del dèficit públic i del deute públic".

Noticias relacionadas

contador