ep monedas de euro sobre la bandera de la ue
picture alliance / Uli Deck/dpa - Archivo

L'euro conquereix nous màxims de tres mesos aquest dijous després que el Banc Central Europeu hagi anunciat que incrementarà les compres del seu programa contra la pandèmia en 600.000 milions d'euros fins a 1,35 bilions en total d'expansió quantitativa que es prorrogarà fins a juny de 2021. La divisa supera els 1,1250 dòlars i posa rumb als 1,13 dòlars, xifres que no vèiem des del 12 de març.

Les pujades de la divisa comunitària de les últimes setmanes s'han recolzat en l'optimisme dels inversors entorn de les propostes de la Unió Europea (UE) per a un Fons de Recuperació d'un fons de 750.000 milions d'euros, compost per subvencions i préstecs, per repartir els estralls del coronavirus en països afectats com Itàlia i Espanya. No obstant això, des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, els increments dels últims dies no signifiquen en absolut un canvi de tendència en l'encreuament. “Es tracta d'un simple ajust/correcció proporcional a les caigudes prèvies, explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, alhora que l'encreuament segueix en la mateix canal baixista dels últims dotze anys.

De fet, els experts de Commerzbank assenyalen que els guanys es veuran limitats perquè el mercat ja ha descomptat gran quantitat de notícies positives. De fet, els experts també indiquen que qualsevol anunci del BCE tindrà també un impacte limitat. S'espera que banc central augmenti la grandària del seu programa de compra d'emergència pandèmica (PEPP per les seves sigles en anglès) de 750.000 milions d'euros en 500.000 milions més, com a màxim, per ajudar les economies més febles d'Europa; alguns inversors creuen que això es decidirà a la reunió de juliol, no a la d'avui.

"Per a EUR, les implicacions directes d'augmentar la grandària del PEPP són limitades, però combinades amb el fons de recuperació en desenvolupament, la millora implícita de la capacitat de resposta de la política monetària i fiscal és positiva", explica Adam Cole, estratega en cap de divises d'RBC Capital Markets.

No obstant això, algunes fonts creuen que el BCE anirà amb el fre de mà per mantenir la pressió sobre els líders polítics de la UE i que culminin el seu projecte de reconstrucció per a després de la pandèmia. Analistes de Bank of America avisen que aquest dijous es podria anunciar un tímid augment de l'expansió quantitativa, mentre que al setembre es veurà l'ajust definitiu.

Noticias relacionadas

contador