l-accord-de-relance-europeen-aurait-pu-etre-meilleur-dit-lagarde-bce

L'euro continua pujant aquest dijous però la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christina Lagarde, s'ha referit a la recent fortalesa de l'euro i ha deixat clar que, malgrat que el tipus de canvi figura entre les seves prioritats de cara a fomentar la recuperació econòmica de l'eurozona després de la Covid-19, "no és el seu objectiu principal". La moneda ha accelerat la seva remuntada i s'aprecia un 0,75%.

La moneda comunitària intenta afermar-se als 1,19 dòlars, fita d'aquesta setmana, després de tocar 1,1750 dòlars aquest dimecres, mínims de quatre setmanes, impulsat pel comentari de la banquera central sobre que "el Consell de Govern ha discutit l'apreciació de l'euro, però el nostre objectiu no és el tipus de canvi, sinó l'estabilitat dels preus”. "Però sí, hem de vigilar-ho en el que a preus es refereix", ha afegit. En banc central ha revisat a l'alça el PIB de la zona euro per a 2020 fins a elm -8% i ha deixat sense canvis les seves previsions per a la inflació en el 0,3% en 2020. L'organisme ha deixat sense canvis la seva política monetària i les compres contra la pandèmia.

L'auge de la divisa de la setmana passada, quan es va enfilar per sobre d'1,20 dòlars, ha deixat pas a una correcció/consolidació del ral·li, provocada en gran part pels comentaris de certs membres del Consell de Govern del BCE que apunten al fet que el banc central s'embarqui en una sèrie d'intervencions verbals per rebaixar la moneda, ja que "l'eurozona necessita un euro fort tant com necessita un tret al peu", segons els experts de TD Securities.

Els inversors han estat molt atents als comentaris de la presidenta del BCE, Christine Lagarde sobre com la recent fita de més de dos anys de la divisa afecta a la inflació i al creixement econòmic. “Cal destacar que les expectatives d'inflació basades en el mercat no han disminuït substancialment, malgrat que la cotització dels futurs de la taxa euro-dòlar indica la posició neta més llarga de la història”, indiquen els analistes de Monex Europe.

No obstant això, encara que l'euro s'ha enfortit considerablement en els últims mesos “és poc probable que el seu pas a la inflació sigui prou gran com perquè el BCE canviï la seva postura política”, creuen els experts de Berenberg. Això sí, esperen que el banc central recalqui que la dotació actual del PEPP (1,35 bilions d'euros) “és un objectiu més que un límit màxim”, prossegueixen.

Lagarde segurament rep moltes preguntes sobre aquest tema, però “ha repetit que el BCE no té com a objectiu el tipus de canvi, reconeixent al mateix temps que la moneda té un impacte en la inflació”, indica Konstantin Veit, gestor de PIMCO, i que no creu “que mostri fortes inquietuds per la cotització de la divisa comuna en aquesta etapa”.

Noticias relacionadas

contador