• La lliura també cau al seu pitjor canvi el 2018
ep dolares
PIXABAY

La cirereta del pastís. La pipa de la pau en la guerra comercial dels EUA a la Xina, que ha arribat en forma de suspensió dels aranzels al gegant asiàtic, ha seguit tacant l'auge del dòlar, que perllonga el seu ral·li contra tots els seus rivals aquest dilluns. L'euro, en canvi, continua deprimit a causa de la política italiana i es canvia de mans en un nou mínim anual per sota dels 1,1740 dòlars.

L'anunci del secretari del Tresor, Stephen Mnuchin, que no s'imposaran els impostos anunciats anteriorment, per valor de 150.000 milions de dòlars, es mantindrà mentre s'apliqui l'acord marc pactat aquest dissabte. Les dues potències s'han compromès a reduir el dèficit comercial entre els EUA i la Xina en 200.000 milions de dòlars, un fet que alleuja la tensió comercial i incrementa la gana pel risc.

Les compres en el dòlar també s'han deixat notar davant el ien, que s'ha debilitat fins a un nou mínim de quatre mesos als 111,360 iens i la lliura perllonga les seves caigudes fins a un altre mínim anual als 1,3440 dòlars. L'índex del dòlar, que mesura l'acompliment de la divisa contra una cistella de sis monedes rivals, s'ha disparat al seu millor nivell en cinc mesos, fins als 93,860 punts.

ITÀLIA LLASTRA L'EURO

Al marge de l'acord assolit entre les dues primeres potències mundials, el mercat s'enfocarà en altres esdeveniments polítics durant una jornada amb escassos indicadors econòmics. Especial atenció mereix per a les borses i l'euro l'elecció del primer ministre italià, el nom del qual es coneixerà aquest dilluns.

La coalició que formen el Moviment Cinc Estrelles (M5S) i la Lliga Nord tancarà el cercle i proposarà un nom al cap d'Estat, Sergio Mattarella, per liderar el Consell de Ministres en una Itàlia fragmentada, tot i que els experts de Danske Bank no aposten per grans vaivens en les divises. "Creiem que predominarà la calma mentre no s’inclogui una sortida de l'Eurozona a les converses", assenyalen.

"En la mesura que la situació no requereixi una resposta del Banc Central Europeu (BCE), almenys durant la fase actual, no esperem que es desencadeni una major onada de vendes a l'euro", afegeixen des de l'entitat danesa. Tot i això, asseguren que seguiran "vigilant el desenvolupament" del panorama polític al país transalpí.

Noticias relacionadas

contador