• La moneda comunitària rebota des d'un mínim de dues setmanes i mitja
ep euro dolar portada
Europa Press

Acció al mercat de les divises amb el dòlar perllongant els guanys iniciats divendres, després de les dades d'ocupació dels EUA, contra alguns dels seus rivals, com el ien. L'expectativa d'una pujada de tipus durant la reunió de la Reserva Federal (Fed) d'aquesta setmana anima les compres en el 'bitllet verd', tot i que l'euro ha aconseguit rebotar des dels mínims de dues setmanes de divendres, fins als 1,1776 dòlars.

El creixement del mercat laboral al mes de novembre als EUA va deixar un gust agredolç entre els operadors. A una major creació d'ocupació del que s'esperava la van acompanyar unes decebedores dades salarials que els analistes van assenyalar que podrien pesar sobre el ritme de les alces de les taxes d'interès al proper any. Amb tot, el dòlar ha continuat avançant contra el ien aquest dilluns fins als 113,668 iens, el seu millor canvi en gairebé quatre setmanes.

A hores d'ara, el consens de mercat espera àmpliament que la Reserva Federal dels Estats Units elevi les taxes d'interès durant la seva última reunió de política monetària que finalitzarà dimecres, i possiblement es retallin dues o tres vegades el 2018. Però la debilitat de la inflació ha ennuvolat les perspectives de normalització del banc central del proper any.

"Hi ha un consens que la Fed elevarà els tipus aquesta setmana, de manera que els inversors estan més interessats en qualsevol pista sobre el que farà al proper any i el ritme dels augments de les taxes d'interès", han assenyalat analistes de Mizuho Securities.

De fet, analistes de Danske Bank no esperen que l'euro/dòlar experimenti grans dosis d'acció amb la descomptada pujada del preu del diner de dimecres. "Però si es mantenen sense canvis les perspectives per a l'any que ve, la reacció hauria de ser de compres en el dòlar", assenyalen els experts de l'entitat danesa. "En canvi, si el Banc Central Europeu (BCE) manté sense canvis, però revisa les seves perspectives de creixement i inflació aquest dijous, l'euro es mantindrà a la superfície contra el dòlar", asseguren, "però el rang d'1,16 - 1,20 dòlars prevaldrà d'aquí a finals d'any".

LA LLIURA TEMPERA EL SEU PREU

La lliura esterlina ha perdut els 1,3400 dòlars i se situa molt per sota del màxim de divendres als 1,3521 dòlars arribat després d'un gran avanç en les negociacions del Brexit. Regne Unit i la Unió Europea van arribar a un acord divendres que aplana el camí per a les converses sobre les futures relacions comercials, alleujant la pressió immediata sobre la primera ministra Theresa May i elevant les esperances dels inversors en un Brexit ordenat.

El gran avanç durant les converses del Brexit divendres va ser un gran alleugeriment per als responsables de les polítiques, que ara poden passar a la fase dos de les converses. Curiosament, però, la lliura esterlina en lloc d'augmentar dràsticament, es va depreciar després de les notícies. "Els inversors semblen reticents a comprar la moneda britànica, ja que veuen la següent fase més complicada que la primera. Volen conèixer els detalls de l'acord de transició i veure les converses comercials concloses abans de llançar-se a per la moneda", assenyala Hussein Sayed, analista d'FXTM. En aquest sentit, l'expert no creu que la cimera de la UE de divendres reveli molt, "però les benediccions dels líders europeus podrien prestar cert suport a la lliura".

Noticias relacionadas

contador