cbdolarlac ahort5

El bitllet verd planta cara a l'onada de vendes global a les borses mundials. Mentre els inversors fugen dels actius de més risc, han buscat abric en el dòlar i en el ien, que han posat en joc el seu paper de 'safe haven'. Així, la divisa nord-americana avança contra la majoria dels seus rivals excepte contra la moneda nipona, que s'ha arribat a cotitzar a prop dels seus recents màxims als 108,500 iens la passada matinada.

Actiu refugi per excel·lència, els experts esperen que segueixi ensenyant múscul cap als 108,00 o 107,00 iens per cada dòlar. Analistes del banc de Singapur avisen que si l'onada de vendes segueix agafant impuls, la moneda nipona podria canviar-se en 104,00 iens per cada dòlar, nivells no vistos des de setembre de 2016. Però el dòlar també ha volgut menjar-se la seva part del 'pastís de l'aversió al risc 'i l'índex que mesura el seu acompliment contra una cistella de sis divises rivals avança un 1,1% des del passat divendres, quan es va iniciar la caiguda de les borses, fins als 89,610 punts.

Després que el tema als mercats durant les últimes setmanes hagi estat la debilitat del bitllet verd, els operadors s'han deixat portar per un merescut 'ral·li d'alleujament'. No obstant això, el futur no està exempt de riscos. "Si la inflació segueix sent ordenada i el mercat continua descomptant que les polítiques dels bancs centrals convergeixen amb la de la Reserva Federal dels EUA (Fed)", el dòlar seguirà a la baixa fins als 1,30 dòlars cap a finals d'any", comenta John Hardy, estrateg de divises de Saxo Bank.

Entre d'altres perills, l'expert del banc d'inversió danès també enumera "els majors dèficits comercials i fiscals dels EUA a mesura que la reforma tributària afavoreixi un major consum, la major part del qual es destina a béns estrangers. Aquesta és una història estructural".

L'EURO I LA LLIURA, A LA BAIXA

L'euro, per la seva banda, perd to per sota dels 1,24 dòlars i cau un 0,8% des dels màxims de dilluns als 1,2475 dòlars. La moneda comunitària es deixa bressolar per l'envit del seu rival nord-americà, tot i que les paraules del president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, no han passat desapercebudes per als inversors. L'italià ha advocat per "no cantar victòria" encara sobre la inflació a l'Eurozona i ha demanat "paciència i persistència" respecte a la política monetària, alhora que ha advertit que han sorgit "nous vents en contra" a causa de la "recent volatilitat en el tipus de canvi".

No obstant, segons Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management, la divisa europea ha rebut l'impacte dels recents indicadors econòmics que han deixat un resultat mixt. "Aquesta setmana l'euro cedeix el primer pla a altres monedes, especialment al dòlar i la lliura, però la seva falta d'ímpetu fa pensar que s'espera un major declivi contra el 'bitllet verd'", avisa l'experta de la companyia d'inversió dels EUA.

Noticias relacionadas

contador