• El ien s'ha arribat a depreciar un 1,5% fins als màxims de dijous a les 111,00 unitats/dòlar i amplia les seves pèrdues aquest divendres fins a les 111,300 unitats/dòlar
  • La lliura es dispara després de la sorpresa del BoE
cbdolar83ss

Les compres han acabat dominar la negociació del dòlar després que la Reserva Federal dels EUA (Fed) deixés clar que avança ferm cap a la normalització de la seva política monetària. Després de l'escepticisme inicial, que va persistir fins ben entrada la sessió de dijous, el 'bitllet verd' finalment va acabar imposant-se davant els seus principals rivals, especialment l'euro, contra el qual opera en màxims de dues setmanes i mitja, i el ien, respecte al qual s'ha catapultat ºel seu millor preu, també de dues setmanes.

"El suport generalitzat a la divisa nord-americana va arribar després que el mercat es deixés portar per la idea que el banc central havia reafirmat el seu compromís per liquidar les mesures expansives, però van ser els bons resultats davant de les dades macroeconòmiques que va acabar apuntalant les compres", assegura Boris Schlossberg, analista de BK Asset Management. Els inversors es van quedar amb la reducció en les peticions setmanals de subsidi per desocupació, com a senyal que el sot al mercat laboral del mes de maig és només passatger, i amb l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia, que va deixar uns resultats per sobre del consens de mercat.

Després d'aquests senyals que l'economia no avança tan a ralentí com semblava, els inversions van superar el mal gust de boca que van deixar les dades dels preus al consum, que van mostrar una quarta caiguda consecutiva de la inflació subjacent i van acabar "comprant les tesis de la Fed després que el supervisor monetari recolzés la seva retòrica també amb fets i complís amb les expectatives de pujada de tipus, deixés el camí completament clar per escometre el tercer increment de taxes projectat en aquest 2017 i revelés els seus plans per reduir el seu voluminós balanç de 4,5 bilions de dòlars", expliquen analistes de Danske Bank. Per aquest motiu, els analistes de l'entitat Danesa s'han posat "curts" en l'euro i esperen que prossegueixi el declivi fins als 1,100 dòlars.

El 'bitllet verd', de camí a rubricar una setmana amb guanys després que els inversors hagin paït que Yellen es vesteix de falcó

De moment, aquest divendres l'euro/dòlar amplia lleugerament el seu declivi d'un 0,8% de dijous i es deprecia per sota dels 1,1150 dòlars. Major és la caiguda del ien, que s'ha arribat a depreciar un 1,5% fins als màxims de dijous a les 111,00 unitats/dòlar i amplia les seves pèrdues aquest divendres fins a les 111,300 unitats/dòlar. "Aquest moviment deixa el dòlar/ien ben col·locat per tornar als màxims mensuals als 111,600 iens", assegura Michael Hewson, analista de CMC Markets, que també creu que si l'euro "confirma per sota dels 1,1100 dòlars, es podran seguir veient pèrdues fins als 1,1020 dòlars i els 1,0900 dòlars".

EL BoE SORPRÈN EL MERCAT I LA LLIURA ES DISPARA

L'altra gran protagonista de la jornada torna a ser la lliura, que va arribar a deixar guanys d'un 0,5% durant la jornada contra el dòlar després del gir sorprenent que va protagonitzar el comitè de política monetària del Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès) en què tres dels seus vuit membres van votar a favor d'una pujada de tipus. "Tot i que creiem que el nucli del comitè del banc central seguirà afavorint una política acomodatícia, el moviment va agafar per sorpresa la lliura que es va apreciar fins a nivells per sota de les 0,87 unitats contra l'euro", indiquen des de Danske Bank.

Hewson, per la seva banda, creu que si es confirmen aquests nivells de preu, l'euro/lliura podrà continuar caient fins a la mitjana mòbil de 200 dies als 0,8615 dòlars. Pel que fa al cable (lliura/dòlar), l'analista de CMC Markets creu que "mentre es mantingui per sota de l'àrea dels 1,2820 dòlars, es mostra clarament susceptible a futures pèrdues cap als 1,2600 dòlars".

Noticias relacionadas

contador