cbeuropa recesion short1

La contracció econòmica de la zona euro s'intensifica a l'octubre, registrant el ritme de declivi més ràpid des de l'abril del 2013 (si no es considera el període de confinaments per la pandèmia), segons l'índex PMI. Per tant, els riscos s'esbiaixen cap a un accelerament del declivi cap a finals d'any.

L'índex PMI compost de l'activitat total de la zona euro, elaborat per S&P Global i ajustat estacionalment, va caure de 48,1 registrat al setembre a 47,1 a l'octubre. Per tant, ara s'ha situat per sota del nivell d‟absència de canvis de 50, que indica nivells decreixents d'activitat empresarial, per quart mes consecutiu. El ritme de declivi s'ha accelerat durant aquest període fins a assolir el més ràpid des del novembre del 2020.

El sector manufacturer va encapçalar la desacceleració, ja que la producció industrial va decréixer per cinquè mes consecutiu i es va reduir a un ritme no observat abans de la pandèmia des del juliol del 2012. L'activitat del sector serveis també va disminuir, indicant el tercer mes consecutiu de reducció i contraient-se en una magnitud no observada (excepte durant els confinaments per la pandèmia) des del maig del 2013.

El creixement registrat va estar confinat a les empreses tecnològiques, de serveis industrials, i farmacèutiques i de biotecnologia. Algunes de les caigudes més severes es van observar als subsectors de substàncies químiques i plàstics, i de recursos bàsics, reflectint sovint la seva alta dependència de les energies.

Alhora, els volums de noves comandes de productes i serveis es van reduir per quart mes consecutiu i la taxa de disminució es va accelerar a un ritme no observat des de desembre de 2012, si no es consideren els mesos de confinaments per la pandèmia, indicant una creixent disminució de la demanda. Si no es pren en compte el període de la pandèmia, la caiguda de les comandes manufactureres va ser la més intensa des de l'abril del 2009, mentre que el declivi de les noves comandes rebudes al sector serveis va ser la més pronunciada des del juny del 2013.

La reducció de noves comandes va portar les empreses a continuar processant les comandes pendents per contribuir a mantenir els nivells d'activitat empresarial, per la qual cosa les comandes per completar es van reduir per quart mes consecutiu. La caiguda va ser encapçalada per un declivi particularment intens al sector manufacturer. El declivi més marcat de les comandes pendents es va registrar a Alemanya, mentre que França va indicar un creixement de les comandes per completar.

Tot i que el creixement d'ocupació va repuntar lleugerament a l'octubre, l'últim augment va ser el tercer més baix observat durant l'últim any i mig, cosa que reflecteix una retallada d'ocupació en algunes empreses enmig d'indicis d'un excés de capacitat en proporció a les vendes i una reticència més gran a la contractació, generada per la incertesa al voltant de les perspectives.

Les expectatives d'activitat comercial per als propers dotze mesos van continuar sent febles, situant-se al segon nivell més baix des dels primers confinaments per la pandèmia. La confiança va estar especialment baixa al sector manufacturer i en particular a Alemanya, manifestant la preocupació existent sobre les energies, a més del creixent cost de vida i les desacceleracions mundials del creixement econòmic. Tot i que al sector serveis l'optimisme va augmentar lleugerament enfront del mes anterior, es va mantenir més feble que en qualsevol altre moment des de principis de 2020 i molt per sota dels nivells observats a principis d'aquest any, principalment arran de la preocupació pel creixent cost de vida i enduriment de les condicions financeres.

Encara que la producció industrial novament va ser limitada en molts casos per l'escassetat de components i la preocupació sobre les energies, a l'octubre es va observar que la incidència de retards en general a la cadena de subministrament es va atenuar fins al nivell més baix en poc més de dos anys. Les empreses enquestades van informar d'una menor escassetat de components i millores en el transport, malgrat que moltes vegades això va ser perquè els proveïdors tenien menys comandes a causa de l'afebliment de la demanda. La compra d'insums al sector manufacturer va decréixer a una de les taxes més marcades observades des de la crisi financera mundial, reflectint unes menors necessitats de producció i unes polítiques cada vegada més generalitzades de reducció deliberada de les existències a causa de nivells de vendes més febles d'allò esperat.

Tot i que la millora dels problemes de subministrament de matèries primeres va contribuir a pal·liar algunes pressions inflacionistes, els creixents costos de les energies i les pressions alcistes dels sous van fer que la taxa d'inflació dels costos en general es mantingués summament elevada, baixant només lleugerament davant la màxima de tres mesos registrada al setembre (i fins i tot augmentant lleugerament al sector serveis).

L'augment dels costos va generar un persistentment alt ritme d'increment dels preus cobrats pels productes i serveis, que gairebé no van caure marginalment en comparació amb els de setembre i van registrar el sisè augment mensual més pronunciat des que es disposa de dades comparables (que van començar a recopilar-se a finals de 2002). Les taxes d'inflació dels preus de venda només es van atenuar lleument tant al sector manufacturer com al sector serveis i en ambdós casos es van mantenir molt més elevades que les observades abans de la pandèmia.

ALEMANYA INDICA LA CONTRACCIÓ ECONÒMICA MÉS AGUDA

Per països, a la zona euro, el declivi més gran va continuar sent registrat a Alemanya, l'índex PMI compost del qual es va desplomar fins a 44,1, el nivell més baix des del maig del 2020 i, a excepció de la pandèmia, el nivell més feble des del juny del 2009. Tant el sector manufacturer com el sector serveis d'Alemanya van registrar taxes de contracció pronunciades i accelerades.

Mentrestant, el creixement de l'activitat total es va paralitzar a França, l'índex PMI compost del qual va registrar 50 enfront de 51,2 indicat al setembre, xifra que representa el primer mes en què l'activitat total no ha augmentat des del març del 2021. Una modesta expansió de l'activitat del sector serveis va contrarestar un marcat, encara que menor, declivi al sector manufacturer.

A la resta de la regió, l'activitat total va caure per segon mes consecutiu, disminuint al ritme més ràpid des de gener de 2021, i amb excepció del període de la pandèmia, des de juny de 2013. Un modest declivi de l'activitat del sector serveis va veure acompanyat d'una caiguda més intensa de la producció industrial.

"La debilitat en les economies més grans del bloc corre el risc de més efectes indirectes a tot el continent i podria significar una recessió més dura durant l'hivern del que esperem actualment", apunten els experts d'Oxford Economics.

Des d'S&P Global Market Intelligence comenten que "sembla probable que l'economia de la zona euro es contregui al quart trimestre, atès el panorama de disminució creixent de l'activitat total i el deteriorament de la demanda observat a l'octubre, augmentant l'especulació en el sentit que la recessió cada cop sembla més inevitable”.

Tot i que l'índex PMI de l'estudi d'octubre correspondria a una caiguda del PIB a un ritme modest d'aproximadament 0,2 %, “la demanda s'està contraient intensament i les empreses cada cop s'inquieten més pels nivells elevats d'existències i vendes més febles del que s'esperava, especialment a mesura que s'acosta l'hivern. Per tant, els riscos s'esbiaixen cap a un accelerament del declivi cap a finals d'any”, asseguren.

Consideren també que, "mentre que el creixent cost de vida segueix sent el responsable predominant de la desacceleració econòmica, la crisi energètica de la regió continua sent una font important de preocupació i un llast per a l'activitat empresarial, especialment als sectors que fan un ús intensiu de les energies. Al mateix temps, les pressions dels preus continuen obstinadament elevades, mentre els creixents costos de les energies i el personal i la debilitat de l'euro van contrarestar les reduccions dels preus dels productes bàsics relacionades amb la millora en les condicions de subministrament".

"A causa d'això, els elevats indicadors dels preus de l'estudi probablement augmentaran la determinació del Banc Central Europeu (BCE) de seguir ajustant la política monetària durant els propers mesos malgrat el risc de recessió creixent. No obstant això, probablement encara hi hagi una certa incomoditat entre alguns responsables de la política monetària respecte a l'impacte d'un enduriment massa agressiu de la política en vista de les altres dificultats econòmiques", conclouen.

Per part seva, els analistes de Pantheon Macroeconomics esperen que el BCE pugi els tipus d'interès en 75 punts bàsics aquesta setmana, "però també sospitem que aquest serà l'últim d'aquests moviments, ja que el banc central reduirà el ritme d'ajust entre ara i el final del primer trimestre”.

contador