cbeurozona4

El creixement econòmic de la zona euro s'alenteix al començament de 2019. L'activitat de la zona euro es va atenuar el gener per cinquè mes consecutiu fins a arribar al seu nivell més baix de cinc anys i mig, segons l'índex PMI compost elaborat per la consultora Markit i publicat aquest dimarts.

Després de tenir en compte els factors estacionals, l'índex va registrar el nivell 51 el gener, situant-se lleugerament per sobre de la seva estimació precedent de 50,7. De tota manera, va baixar de 51,1 registrat el desembre de l'any passat, indicant només un creixement lleu de l'activitat total.

La debilitat de l'activitat total es va deure principalment a França i Itàlia. L'activitat total francesa es va reduir per segon mes consecutiu i al ritme més ràpid en més de quatre anys. Mentrestant, l'activitat total del sector privat italià es va deteriorar per tercera vegada en quatre mesos i al ritme més fort en més de cinc anys.

El sector manufacturer va ser la principal font de debilitat de l'activitat total el gener. Si bé el creixement del sector serveis es va mantenir sense canvis des de desembre de l'any passat, romanent aproximadament en el seu mínim de quatre anys, la producció manufacturera va augmentar només lleugerament i al ritme més feble en més de cinc anys i mig de creixement.

Les noves comandes rebudes al sector manufacturer van disminuir al ritme més fort des d'abril de 2013 i van ser la raó principal de la primera contracció de les noves comandes en el seu conjunt en més de quatre anys. El volum de nous comandes rebudes per les empreses del sector serveis es va mantenir pràcticament sense canvis, augmentant només lleument respecte a desembre de l'any passat.

Quant a l'ocupació, aquesta va continuar augmentant el gener, mantenint una tendència de creixement que va començar el novembre de 2014. La creació d'ocupació es va mantenir a l'àrea de la moneda única, amb l'excepció d'Itàlia, on es va registrar una caiguda neta per primera vegada des de setembre de 2015. De fet, en línia amb l'esmentada alentiment de l'activitat total i de les noves comandes en general, el creixement de l'ocupació en general de la zona de l'euro va ser el més feble en 28 mesos al principi de 2019.

Mentrestant, els preus van seguir augmentant notablement el gener. Les pressions salarials van impulsar a l'alça les despeses operatives al sector serveis, però com la pressió dels preus es va atenuar al sector manufacturer, gràcies a uns preus més baixos dels productes relacionats amb el petroli, els costos van augmentar la taxa més feble de gairebé un any i mig. No obstant això, l'augment dels costos es va traduir en un altre increment de les tarifes, que van augmentar el gener la taxa més forta en tres mesos.

Per la seva banda, la confiança empresarial també va millorar fins a assolir el seu nivell més alt de tres mesos, tot i que es va mantenir moderada, continuant a nivells més baixos de quatre anys. Les tensions comercials internacionals, el Brexit i les contínues tensions polítiques van continuar afeblint el sentiment.

Pel que fa al sector serveis, l'índex PMI es va mantenir en 51,2, en mínims de 49 mesos. França i Itàlia van seguir sent les principals fonts de debilitat, ja que l'activitat va disminuir en ambdós països el gener. Aquestes caigudes representen un marcat contrast amb els resultats d'Alemanya i Espanya, on el creixement de l'activitat va millorar.

En aquest sector, l'ocupació va augmentar novament durant el mes, tot i que el creixement va continuar alentint per quart mes consecutiu. La taxa d'augment de l'ocupació va ser la més feble observada des de finals de 2016. Mentrestant, la pressió dels preus es va mantenir elevada el gener. Finalment, la confiança empresarial entre les empreses de serveis va millorar lleument el gener, tot i que de tota manera es va mantenir a prop de la mínima de quatre anys registrada el desembre de l'any passat.

Des de Markit comenten que el creixement econòmic es va acostar a l'estancament en mig de caigudes de la demanda de béns i serveis. "Aquest començament d'any tan feble significaria que és probable que el pronòstic consensuat actual de creixement del PIB de l'1,5% el 2019 es revisi a la baixa i, per tant, condueixi a senyals més moderats del Banc Central Europeu (BCE).”

"El que va començar com una desacceleració liderada pel sector manufacturer i l'exportació ha mostrat signes creixents d'encomanar al sector serveis" i "el pitjor encara pot estar per arribar", afegeixen. "La imatge de deteriorament sembla ser generalitzada. Itàlia es troba en el seu major declivi en més de cinc anys i França ha registrat el seu ritme més fort de contracció en més de quatre anys. Mentrestant, la millora del creixement a Alemanya i Espanya és lleu, ja que les tendències de les carteres de comandes es van deteriorar en els dos països."

Noticias relacionadas

contador