cbeurozona4

L'economia de la zona euro va créixer a un ritme anual de l’1,8% el 2018, segons l'estimació preliminar de la dada publicada per l'oficina estadística europea, Eurostat, que suposa una desacceleració de sis dècimes respecte a l'expansió observada l'any anterior i el creixement més feble dels països de l'euro des del 2014.

Durant el quart trimestre, el creixement del PIB de l’Eurozona va ser del 0,2%, en línia amb la taxa d'expansió registrada durant els tres mesos anteriors, mentre que en comparació amb l'últim trimestre del 2017 el creixement interanual va ser de l'1,2%, quatre dècimes menys que durant el trimestre precedent.

La desacceleració de l'economia europea reflecteix el deteriorament registrat en les seves quatre principals motors econòmics

En el conjunt de la Unió Europea (UE), el PIB va créixer un 1,9% el 2018, mig punt percentual menys que el 2017, després que durant el quart trimestre de l'any l'expansió econòmica mantingués un ritme del 0,3%, igual que els tres mesos anteriors, que en termes interanuals va implicar un creixement de l’1,5%, tres dècimes menys que durant el tercer trimestre.

"L'expansió de només el 0,2% durant l'últim trimestre de 2018 confirma l'entorn de baix creixement en el qual l’Eurozona ha entrat i del qual no sembla haver-hi una sortida fàcil, ja que els riscos a la baixa persisteixen a principis de 2019", ha declarat Bert Colijn, economista sènior d’ING per a la zona euro i ha advertit que la persistència del baix creixement indica que es tracta de més que de factors temporals.

La desacceleració de l'economia europea reflecteix el deteriorament registrat en les seves quatre principals motors econòmics, després que Alemanya hagi estimat un creixement de l’1,5% el 2018, la seva menor expansió des de 2013; França de l’1,5%, enfront del 2,3% de 2017; Espanya del 2,5%, enfront del 3% de 2017, percentatge que suposa la seva menor alça des del 2014; i Itàlia hagi confirmat la seva entrada en recessió durant l'últim trimestre de 2018.

De fet, el creixement de l'activitat de l'economia de l’Eurozona es va situar el 2018 una dècima per sota de l'última previsió del Banc Central Europeu (BCE), que el passat mes de desembre va estimar una expansió de l’1,9% el 2018 i de l'1,7% per 2017.

En aquest sentit, l'economista d'ING considera que a causa de la debilitat del creixement i de les enquestes sobre activitat el gener "és probable que les previsions de creixement vegin una reducció substancial el març", i apunta que el debat en el si del Consell de Govern del BCE "pot adoptar un gir més pessimista que complaurà als 'coloms'".

ITÀLIA, EN RECESSIÓ

En el cas del país transalpí, l'activitat econòmica va experimentar durant el quart trimestre del 2018 una contracció del 0,2%, després del retrocés del 0,1% registrat durant el tercer trimestre i va entrar així en recessió tècnica en acumular 2 trimestre consecutius en negatiu.

En comparació amb l'últim trimestre de 2017, el PIB italià va experimentar un creixement del 0,1%, mig punt percentual menys que l'expansió interanual registrada durant el trimestre anterior.

En el conjunt de 2018, l'economia transalpina va registrar un creixement del PIB d'Itàlia que va ser de l'1% en dades ajustades estacionalment.

Noticias relacionadas

contador