crecimientoeconomico1

L'expansió econòmica del sector privat de la zona euro continua el maig, encara que a un ritme modest. Així ho reflecteix l'índex PMI publicat aquest dimecres, l'última lectura de la qual és la més alta en tres mesos i estén el període actual de creixement continu a gairebé sis anys. En concret, va ser el sector serveis el que va impulsar aquest creixement.

Tenint en compte els factors estacionals, l'índex PMI compost d'activitat total de la zona euro, elaborat per la consultora Markit, va pujar a 51,8 el maig, enfront de 51,5 del mes anterior. Es va situar, a més, per sobre de l'estimació precedent, que va marcar 51,6.

El sector serveis va impulsar el creixement en general el maig, en expandir-se a un ritme sòlid. En contrast, la producció manufacturera va caure per quart mes consecutiu, tot i que al ritme més lent des de febrer passat.

El sector serveis va impulsar el creixement en general, mentre la producció manufacturera va caure per quart mes consecutiu

Per països, Alemanya va experimentar una millora del creixement fins a la seva màxima de tres mesos i va ser el país que va seguir registrant el millor resultat tenint en compte els increments d'ocupació. Espanya, tot i registrar la seva expansió més feble de cinc anys i mig, va continuar expandint-se fortament. A França, l'activitat total va augmentar modestament, però Itàlia es va mantenir tot just dins el territori de contracció per segon mes consecutiu.

El modest creixement de l'economia del sector privat es va produir en un moment en què els nivells de noves comandes rebudes només van augmentar lleugerament per tercer mes consecutiu. Les empreses també van poder enfrontar-se a les seves càrregues de treball gràcies a la contínua expansió de la força laboral del sector privat.

L'enquesta de maig va indicar un augment sòlid a nivells de dotació de personal, encara que a un ritme més lent que l'abril. La creació d'ocupació en general reflecteix únicament el sòlid comportament de l'economia del sector serveis, ja que la contractació el sector manufacturer segueix caient.

En relació a la confiança empresarial, aquesta va caure el maig fins al seu nivell més baix des de principis d'any, trencada per la contínua preocupació sobre el Brexit, el comerç entre els Estats Units i la Xina i la inestabilitat política europea. Les empreses alemanyes, sens dubte es van mostrar les més pessimistes pel que fa a l'activitat al llarg dels propers dotze mesos.

SECTOR SERVEIS

Per la seva banda, l'índex PMI d'activitat comercial del sector serveis de la zona euro de maig va mostrar un creixement continu. Després de tenir en compte els factors estacionals, l'índex es va situar en 52,9, lleugerament per sobre de 52,8 registrat l'abril i una lectura superior a la de la seva estimació precedent de 52,5.

"El panorama general revela un creixement actual feble i perspectives més ombrívoles per als propers dotze mesos"

El creixement de les noves comandes va ser robust, tot i que el ritme d'expansió es va alentir fins a la seva mínima de tres mesos. Alemanya i Espanya van registrar increments notablement més febles de les noves comandes, mentre que a Itàlia es va observar un declivi.

Aquest increment va incitar les empreses a seguir contractant personal. L'ocupació al sector serveis va continuar augmentant notablement durant el mes i estenent l'actual període d'expansió contínua a més de quatre anys i mig. La contractació va augmentar al ritme més fort a Alemanya. La demanda de personal va provocar una major pressió a l'alça en els salaris, i aquest va ser un component clau responsable del fort augment dels costos al sector serveis.

La confiança empresarial es va mantenir moderada el maig, en caure fins al seu nivell més feble de quatre mesos. Les empreses alemanyes es van mostrar les més pessimistes pel que fa a l'augment de l'activitat per als propers 12 mesos.

Des de Markit comenten que "el panorama general segueix revelant un creixement actual feble i perspectives més ombrívoles per als propers dotze mesos". De fet, afegeixen, "sembla poc probable que es produeixi una millora immediata". "Encara que el sector serveis ha experimentat una millora de les condicions empresarials en comparació amb fins a l'any passat, el creixement segueix sent només modest, en part a causa de la desacceleració del sector manufacturer generada pels problemes relacionats amb el comerç internacional".

Noticias relacionadas

contador