la-bundesbank-baisse-ses-previsions-de-croissance

El Bundesbank ha donat un important tall a les seves previsions sobre l'economia d'Alemanya aquest divendres. El banc central ha retallat la seva estimació de creixement del producte interior brut (PIB) per a aquest 2019 des de l'1,6% previst al desembre fins al 0,6%. Els problemes aguaiten l'anomenada 'locomotora d'Europa' per les incerteses sobre la guerra comercial i el Brexit.

L'organisme ha reduït l'estimació de creixement i la majoria de les seves projeccions d'inflació per la crisi que travessa el sector industrial arran de la caiguda de la demanda externa, cosa que ha provocat una frenada en les exportacions germàniques. De fet, això serà suficient per contrarestar un creixement relativament robust del consum intern i de la inversió. El Bundesbank veu ara el creixement del PIB el 2019 molt més baix del previst, i també ha retallat la seva estimació per al pròxim any des de l'1,6% a l'1,2%. Per 2021 anticipa un ritme d'expansió de l'1,3%.

Aquest divendres s'han conegut també les dades de la producció industrial alemanya d'abril, que han confirmat el punt de vista del Bundesbank. Durant el quart mes de l'any va registrar una caiguda de l'1,9% respecte al març, quan havia augmentat un 0,5%, cosa que representa el major descens mensual de la dada d'activitat fabril des d'agost de 2015, segons ha informat l'Oficina Federal d'Estadística d'Alemanya (Destatis). És més, en comparació amb abril de l'any anterior la dada de producció industrial d'Alemanya va mostrar un descens de l'1,8%, enfront de la baixada interanual del 0,9% observada el març.

"És probable que la feble tendència cíclica subjacent continuï durant el segon i tercer trimestre del 2019", ha dit en un comunicat el Bundesbank, que tot i això assenyala que "després d'un lleuger descens durant el segon trimestre, és probable que el PIB real es recuperi lleugerament durant el tercer trimestre".

El banc central alemany ha explicat aquest 'cop de destral' a les seves previsions de creixement pel "marcat refredament" experimentat per l'economia després de l'anterior fase de 'boom', i ha subratllat que això es deu principalment a la desacceleració de la indústria, "en què la mediocre evolució de les exportacions mediocres estan cobrant un peatge", mentre que les forces que impulsen l'economia domèstica romanen intactes. No obstant això, l'entitat confia que les exportacions comencin a repuntar gradualment a partir de la segona meitat de 2019 i en endavant, de manera que "una vegada que això passi, la producció industrial també hauria d'augmentar novament".

"Tal com estan les coses actualment, els riscos a la baixa predominen per al creixement econòmic i, en menor mesura, per a la inflació", ha indicat el president del Bundesbank, Jens Weidmann, que ha expressat la seva confiança que "una vegada que la demanda externa es recuperi, el creixement econòmic alemany tindrà una base més àmplia novament".

La inflació prevista per a aquest any segueix sent de l'1,4% (cal recordar que Alemanya va tancar el 2018 amb una inflació de l'1,8%), però el banc ha retallat les seves projeccions per al 2020 des de l'1,8% de desembre a l'1,5% actual, molt per sota de l'objectiu del Banc Central Europeu (BCE), que advoca per mantenir l'alça dels preus a prop del 2%, però per sota d'aquesta xifra. I per 2021 s'estima que l'IPC pujarà a l'1,7%.

EL GOVERN ALEMANY TAMBÉ HA REBAIXAT PREVISIONS

El passat mes d'abril, el govern alemany va rebaixar la seva previsió de creixement per a 2019 a la meitat i la va deixar al 0,5%, com a conseqüència de l'impacte negatiu de la incertesa pel Brexit i les tensions comercials entre els EUA i la Xina, mentre que per al 2020 preveu que l'economia alemanya registrarà un creixement anual de l'1,5%.

Noticias relacionadas

contador