carney boe bank england

El Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès) ha votat mantenir els tipus d'interès en un 0,75%. Aquesta decisió estava àmpliament descomptada pel mercat. El Comitè de Política Monetària de l'institut emissor ha donat la sorpresa, ja que no ha pres la decisió per unanimitat: dos dels seus membres han votat a favor d'una retallada de tipus aquest mes. Com també preveia el mercat, les compres d'actius seguiran sent de 43.500 milions de lliures mensuals.

Així, Michael Saunders i Jonathan Haskel han diferit de la resta dels seus companys i s'han mostrat a favor d'una retallada de taxes. Els altres set han optat per mantenir els tipus en el valor actual. Han estat els primers membres de l'organisme que dirigeix l'entitat a votar a favor d'una rebaixa de les taxes des de l'última retallada del BoE, l'agost de 2016, just després de la decisió del referèndum del Regne Unit d'abandonar la Unió Europea (UE).

Saunders i Haskel han explicat el seu canvi de postura a causa de la reducció de les vacants d'ocupació, la qual cosa suggereix un canvi al mercat laboral i pels riscos a la baixa en l'economia mundial i el Brexit. Els altres membres, en canvi, han assenyalat que l'economia del Regne Unit no havia tingut un rendiment molt diferent del que esperaven fa tres mesos, però van mostrar una major predisposició a la reducció de taxes si les coses es deterioraven.

"Si el creixement global no s'estabilitza o si les incerteses del Brexit es mantinguessin arrelades, la política monetària podria necessitar reforçar la recuperació esperada en el creixement i la inflació del PIB del Regne Unit", van dir en un resum de la seva discussió política. També van suavitzar el llenguatge sobre la necessitat a mitjà termini d'augments limitats i graduals de les taxes d'interès, i han dit que "podrien ser" en lloc de "serien" necessaris si el creixement global millorés i s'aixequés la incertesa del Brexit.

El Banc d'Anglaterra en el seu conjunt va pintar una imatge més fosca per a l'economia de Regne Unit durant els pròxims tres anys, i predeia que creixerà un 1% menys durant el període del que havia pronosticat l'agost. Apunten a una economia global més feble i a l'enfortiment de la lliura esterlina, ja que el risc d'un Brexit sense acord ha disminuït. Però en el seu pronòstic també es recull la política interna, incloent-hi l'acord de Johnson sobre el Brexit.

El Banc d'Anglaterra ara assumeix que el país aconseguirà un acord comercial a l'estil del Canadà amb la UE que evita els aranzels sobre els béns, però condueix a nous controls duaners i posa barreres a les exportacions de serveis financers i legals.

Sobre la inflació, el pronòstic és ara que caurà a l'1,2% (actualment és de l'1,7%) a mitjan any pròxim a causa dels preus més baixos del petroli i els límits reguladors en les factures d'electricitat i aigua.

Però durant els pròxims dos anys, l'escenari central del Banc d'Anglaterra encara veu un augment del creixement de l'1,4% aquest any al 2,0% el 2022. La taxa de creixement de 2022 està per sobre de la tendència a llarg termini del país i empenyeria la inflació per sobre de l'objectiu del 2% del Banc d'Anglaterra.

Noticias relacionadas

contador