imagen-sede-central-banco-espana 0
Banco de España

La caiguda del Producte Interior Brut (PIB) espanyol s'hauria "intensificat notablement" al segon trimestre, fins a arribar al 21,8%, de manera que l'escenari de recessió seria el pitjor de la zona euro, segons apunta l'últim butlletí econòmic del Banc d'Espanya publicat aquest dijous.

Durant el primer trimestre, el PIB va caure un 5,2% en taxa intertrimestral, arrossegat pel col·lapse de la demanda nacional privada de l'última quinzena de març, a conseqüència de les restriccions associades a l'estat d'alarma, i també pels efectes de les mesures anàlogues adoptades a la resta del món. Però per al període comprès entre abril i juny, l'escenari pinta pitjor, i el Banc d'Espanya preveu una "notable intensificació de la disminució del PIB".

Això s'explica perquè el període comprès entre l'inici del confinament i el començament de la desescalada abasta set setmanes, de les quals només les dues primeres corresponen al primer trimestre, i la resta, al segon. A més, la major part del període de suspensió d'activitats no essencials, en el qual la caiguda del producte va ser més pronunciada, es va desenvolupar també en el segon trimestre. I, finalment, el període de desescalada ha estat associat així mateix a pèrdues de producció respecte al seu nivell habitual, que, encara que decreixents, s'han mantingut fins al final del trimestre.

Amb l'inici de la desescalada s'observen indicadors clars de reactivació, encara que a un ritme inferior que abans de la pandèmia

A més, es tractaria d'un descens "més fort" a Espanya en comparació amb el conjunt de l'àrea de l'euro, "a causa de la major severitat de les mesures aplicades i al major pes de les activitats més exposades a la interacció social en l'estructura sectorial del nostre país". No obstant això, l'organisme adverteix que la situació de paràlisi causant de l'enfonsament va començar a revertir-se amb l'inici de la desescalada i ja observa indicadors clars de reactivació, encara que a un ritme inferior al període d'abans de la pandèmia.

Tot i així, els escenaris considerats en les projeccions macroeconòmiques més recents del Banc d'Espanya difereixen entre si, entre altres aspectes, en l'estimació de la caiguda del PIB. En un escenari de recuperació primerenca, el PIB descendiria un 16%, mentre que en un de recuperació gradual, la caiguda arribaria al 21,8%.

De cara a la resta de 2020, el PIB retrocediria, respectivament, un 9% i un 11,6% a la mitjana de l'any en els escenaris de recuperació primerenca i gradual. Aquests dos escenaris es complementen amb un tercer, en el qual la recuperació tindria lloc a un ritme molt lent i la disminució del PIB ascendiria al 15,1%. "Solament en l'escenari de recuperació primerenca, el nivell del PIB al final de 2022 superaria al previ a la crisi, la qual cosa subratlla la possibilitat que les conseqüències de la crisi tinguin un component durador", destaquen.

L'organisme assenyala també que, en el període comprès des de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma (15 de març) fins a l'inici del procés de desescalada (4 de maig), s'estima que l'activitat econòmica a Espanya hauria disminuït entorn d'un 30% respecte al seu nivell en absència de pandèmia. A més, durant la vigència de la suspensió d'activitats no essencials, entre el 30 de març i el 9 d'abril, la reducció de la producció hauria rondat el 50%.

OCUPACIÓ

La desescalada ha tingut el seu efecte també en l'ocupació. Després de les intenses caigudes acumulades a partir de mitjan març, hauria començat a haver-hi mostres d'"una certa estabilització al maig". L'afiliació en la Seguretat Social va mostrar un avanç de gairebé 190.000 persones en el cinquè mes de l'any respecte a finals d'abril, sent millor en aquelles províncies més avançades en la desescalada. Ha estat el mateix cas dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). A la fi de maig hi havia gairebé 3 milions de treballadors afectats, el 21,3% dels assalariats, "la qual cosa implica un descens del 11,5% respecte a les xifres referides a l'últim dia laborable d'abril".

No obstant això, el Banc d'Espanya adverteix que la taxa d'atur "experimentarà un augment significatiu en el segon trimestre", ja que la mitjana d'abril i maig va créixer un 23,2% . Aquest augment suggereix que la taxa de desocupació, que al primer trimestre va ser del 14,4% de la població activa, segons la EPA, podria acostar-se al 20%.

Noticias relacionadas

contador