ep brussels belgium december 1 2019 -- president of the european central bank ecb christine lagarde
Thierry Monasse

El Banc Central Europeu (BCE) no ha anunciat canvis en la seva política monetària durant el seu primer conclave de 2020 i el focus del mercat s'ha posat en la revisió de l'estratègia de l'organisme presidit per Christine Lagarde que, tal com s'esperava, ha començat en el si de l'entitat. Els tipus de finançament i la facilitat marginal de crèdit s'han mantingut sense variació als seus nivells actuals del 0,00% i el 0,25% respectivament. El tipus d'interès aplicable a la facilitat de dipòsit segueix en el mínim històric del -0,50%, després de la rebaixa de 10 punts bàsics de setembre de 2019.

Amb el mercat àvid de conèixer més detalls sobre el com i quan de la tasca de reformular els pilars que s'han mantingut intactes des de 2003, la resta del comunicat de l'organisme és un calc de les decisions de reunions anteriors. Així, el Consell de Govern espera que els tipus d'interès oficials del BCE continuïn "a nivells actuals o a nivells inferiors, fins que observi una convergència sòlida de les perspectives d'inflació fins a un nivell prou proper, encara que inferior, al 2% en el seu horitzó de projecció, i aquesta convergència s'hagi reflectit de forma consistent en l'evolució de la inflació subjacent".

Les compres netes en el marc del programa de compra d'actius de Consell de Govern continuaran a un ritme mensual de 20 milions d'euros, segons ha comunicat l'institut emissor. Així mateix, "s'espera que prossegueixin durant el temps que sigui necessari per reforçar l'impacte acomodatici dels seus tipus oficials i que finalitzin poc abans que comenci a pujar els tipus d'interès oficials del BCE".

El Consell de Govern preveu seguir reinvertint íntegrament el principal dels valors adquirits en el marc del programa de compra d'actius que vagin vencent durant un període prolongat després de la data en què comenci a pujar els tipus d'interès oficials del BCE i, en tot cas, durant el temps que sigui necessari per mantenir unes condicions de liquiditat favorables i un ampli grau d'acomodació monetària.

Noticias relacionadas

contador