christine-lagarde-presidente-de-la-bce

L'euro ha tocat mínims de 2020, als 1,1060 dòlars aquest dijous malgrat els comentaris més optimistes de la presidenta del Banc Central Europeu (BCE) Christine Lagarde. En canvi, ha decidit aferrar-se al esquiva que s'ha mostrat la banquera central sobre la revisió de la inflació que el banc central emprendrà aquest any en el marc de l'actualització de la seva estratègia. Amb l'objectiu de concloure aquesta tasca cap a finals d'any, el mercat encaixa que els tipus seguiran a nivells actuals per molt de temps.

"Lagarde ha donat durant gran part de la seva conferència de premsa imputs optimistes sobre l'estabilització de la inflació i una millora en els riscos per al creixement, però l'euro s'ha negat a arrrancar un ral·li", assenyala Edward Moya, analista d'Oanda.

Ja el desembre, la confiança en les perspectives estava millorant abans de l'acord comercial entre els Estats Units i la Xina i de les eleccions al Regne Unit, dos riscos que s'han resolt, mitigant la incertesa als mercats. "A causa dels brots verds en les dades i encara més a l'alça de la inflació subjacent, es podria iniciar bastant aviat" una discussió sobre el canvi d'equilibri de risc cap a 'neutral'", prossegueixen. "Combinat amb un èmfasi creixent en la necessitat de supervisar els "efectes secundaris" de les taxes negatives, el balanç de risc per a aquesta setmana és una sorpresa 'falcó'", afegeixen.

Altres experts, en canvi ja avisaven que el BCE podria castigar l'euro. L'organisme emissor manté el pilot automàtic posat i el seu objectiu principal serà vigilar l'impacte de les mesures implementades el setembre. Mentre això es produeixi, els experts de Barclays no creuen que hi hagi novetats en la política monetària atès que la majoria de Consell de Govern del BCE dona suport al rumb actual. A més, la seva forward guidance es va formular fa poc de manera que "els obstacles perquè hi hagi qualsevol modificació són molt alts", indica Franck Dixmier, Director Global de renda fixa d'Allianz Global Investors.

"L'euro arriba a aquesta instància en una posició incòmoda", escriu per la seva banda Adrián Aquaro, fundador de Trader College, en una nota per a clients. "Si bé, des dels mínims de l'any passat als 1,0880 dòlars va aconseguir repuntar fins als 1,1238 dòlars el 31 de desembre, mai va poder allunyar-se del tot dels mínims, i el seu ral·li va ser més conseqüència de la debilitat del dòlar que de la pròpia fortalesa de l'euro", explica. "El pla d'estímul del banc central, que inclou, a més, una taxa negativa per als bancs, va limitar una alça més gran de l'euro, que comença l'any en franc declivi", afegeix. "Així, la zona dels 1,1030 dòlars apareix com un suport clau i el seu trencament confirmarà una caiguda més gran de la moneda única, que tindrà objectiu a la zona de 1.0900 dòlars", remata.

Noticias relacionadas

contador