la politique d achats de la bce evolue dit schnabel 20210609115757

Tal com esperava el consens d'analistes i els mercats, el Banc Central Europeu (BCE) ha detallat amb claredat el pla de sortida de les mesures d'estímuls excepcionals de la pandèmia i ha detallat com s'esgotarà el programa d'emergències pandèmic (PEPP, per les sigles en anglès), així com quins passos farà per no tallar de cop l'aixeta dels diners fàcils a la zona euro. L'organisme espera reduir de mica en mica les compres d'emergència fins al març del 2022, quan expirarà el PEPP, que serà substituït per un increment del ritme de les compres habituals, conegudes com a programa APP fins a 40.000 milions d'euros, des dels 20.000 milions actuals. Posteriorment, aquestes compres aniran disminuint-se fins a l'octubre del proper any, quan recuperaran la quantitat habitual.

"El Consell de Govern considera que els avenços en la recuperació econòmica i en la consecució del seu objectiu d'inflació a mitjà termini permeten una reducció gradual del ritme de les compres d'actius durant els propers trimestres", ha dit l'institut emissor al comunicat de política monetària del mes de desembre. "No obstant, l'acomodació monetària continua sent necessària perquè la inflació s'estabilitzi a l'objectiu del 2% a mitjà termini. En vista de la incertesa actual, el Consell de Govern necessita mantenir la flexibilitat i l'opcionalitat en l'execució de la política monetària", ha afegit.

Així, es confirma el que esperava el mercat, que el BCE interromprà les compres netes d'actius en el marc del PEPP a finals de març del 2022. A continuació, ha explicat que “per garantir que l'orientació de la política monetària segueixi sent coherent amb l'estabilització de la inflació en el seu objectiu a mitjà termini, el Consell de Govern ha decidit un ritme de compres netes mensuals de 40 milions d'euros al segon trimestre i de 30 milions d'euros al tercer trimestre en el marc del programa de compres d'actius (APP)".

A partir de l'octubre del 2022, "el Consell de Govern mantindrà les compres netes d'actius en el marc del programa de compres d'actius a un ritme mensual de 20 milions d'euros durant el temps que sigui necessari per reforçar l'impacte acomodatici dels tipus d'interès oficials. El Consell de Govern espera que les compres netes finalitzin poc abans que comenci a apujar els tipus d'interès oficials del BCE”.

A més, el Consell de Govern ha decidit ampliar l'horitzó de reinversió del PEPP. Ara té la intenció de reinvertir els pagaments del principal dels valors adquirits en el marc del PEPP fins, almenys, al final del 2024. En qualsevol cas, la futura renovació de la cartera del PEPP es gestionarà per evitar interferències amb l'orientació adequada de la política monetària.

Quant al tipus d'interès de les operacions principals de finançament i els tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit, es mantindran sense variació en el 0,00%, 0,25% i -0,50% , respectivament.

Per donar suport al seu objectiu simètric d'inflació del 2% i en línia amb la seva estratègia de política monetària, el Consell de Govern espera que els tipus d'interès oficials del BCE continuïn en els nivells actuals, o a nivells inferiors, fins que observi que la inflació se situa al 2% força abans del final del seu horitzó de projecció i de forma duradora a la resta d'aquest horitzó, i consideri que el progrés realitzat de la inflació subjacent està prou avançat per ser compatible amb una estabilització de la inflació al 2% a mitjà termini. Això també podria implicar un període transitori en què la inflació sigui moderadament superior a l'objectiu.

Noticias relacionadas

contador