ep la presidenta del bce christine lagarde 20200716170502
Adrian Petty/ECB/dpa - Archivo

El model Amazon arriba al món de les finances. Segons informa l'agència Reuters, el BCE estudia crear una espècie de banc dolent online, a l'estil del colós del comerç electrònic, per a vendre crèdits morosos de petita quantia (fruit de la crisi del coronavirus) i que aquests no acabin en mans de fons voltor.

"La idea és obrir el mercat a compradors amb carteres més petites, a l'estil d'Amazon o eBay, per fer que el mercat es mogui", ha declarat davant l'agència Edward O'Brien, alt funcionari del BCE i un dels arquitectes d'aquest pla.

Els de Lagarde pretenen, abans de res, evitar els errors de les anteriors crisis, quan alguns colossos de Wall Street van venir a picotejar emportant-se carteres d'actius tòxics "a preus de saldo", recorda O'Brien.

Les dades de Deloitte ho diuen tot: entre 2014 i 2019, més de 450.000 milions d'euros en crèdits fallits van anar a parar a les mans de Cerberus, Lone Star, Goldman Sachs i Blackstone.

Aquests grans de la inversió venen aquests crèdits per a alliberar els seus balanços, fer nous préstecs i mantenir el seu negoci en moviment. La idea del BCE encara ha de ser analitzada aquest divendres per la Comissió Europea i, si els estats de la UE hi donen llum verda, aquesta mena de banc dolent online pot arribar a dependre de la JUR.

El BCE porta mesos sospesant la creació d'un banc dolent europeu per evitar la fallida de les entitats financeres, per a això també les anima a fusionar-se, com han acabat fent en el cas espanyol Bankia i CaixaBank.

Noticias relacionadas

contador