photo de la presidente de la banque centrale europeenne bce christine lagarde

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit apujar els tipus d'interès 50 punts bàsics i preveu continuar augmentant-los. "El Consell de Govern estima que els tipus d'interès s'hauran d'incrementar encara significativament a un ritme sostingut fins a assolir nivells prou restrictius per assegurar que es tornin a situar de manera oportuna en l'objectiu del 2% a mitjà termini", assenyala el comunicat.

L'organisme considera que mantenir els tipus d'interès a nivells restrictius reduirà la inflació moderant la demanda i també servirà de protecció enfront del risc d'un desplaçament persistent a l'alça de les expectatives d'inflació.

Tot i que matisen que les decisions futures del Consell de Govern relatives als tipus d'interès oficials "continuaran depenent de les dades i seguiran un enfocament en què les decisions s'adoptaran a cada reunió".

Pel que fa a les previsions, els experts de l'Eurosistema han revisat les projeccions d'inflació significativament a l'alça. Ara estimen que la inflació se situarà de mitjana al 8,4% el 2022 i que disminuirà fins al 6,3% el 2023, i s'espera que la inflació baixi de manera acusada al llarg de l'any. Posteriorment, es projecta que la inflació serà, de mitjana, del 3,4% el 2024 i del 2,3% el 2025.

Es preveu que la inflació subjacent, sense l'energia i els aliments, se situï de mitjana al 3,9% el 2022, que augmenti fins al 4,2% el 2023 i que baixi fins al 2,8% el 2024 i el 2,4% el 2025.

L'economia de la zona de l'euro podria experimentar una contracció a aquest trimestre així com al següent, a causa de la crisi de l'energia, l'elevada incertesa, l'afebliment de l'activitat econòmica mundial i l'enduriment de les condicions de finançament. D'acord amb les darreres projeccions dels experts de l'Eurosistema, si es produís una recessió, seria relativament curta i poc profunda.

Tot i això, s'espera que el creixement sigui moderat al proper any i s'ha revisat considerablement a la baixa en comparació amb les projeccions anteriors. A més llarg termini, es projecta que el creixement es recuperi a mesura que els factors adversos actuals vagin desapareixent. En conjunt, les projeccions dels experts de l'Eurosistema preveuen ara un creixement de l'economia del 3,4% el 2022, del 0,5% el 2023, de l'1,9% el 2024 i de l'1,8% el 2025.

PROGRAMA DE COMPRA D'ACTIUS

El Consell de Govern preveu continuar reinvertint íntegrament el principal dels valors adquirits en el marc de l'APP que vagin vencent fins al final de febrer de 2023. A partir de llavors, la mida de la cartera de l'APP baixarà a un ritme mesurat i predictible, atès que l'Eurosistema no reinvertirà íntegrament el principal dels valors que vagin vencent. El descens serà, de mitjana, de 15.000 milions d'euros mensuals fins al final del segon trimestre del 2023 i, a partir de llavors, el ritme se'n determinarà més endavant.

Pel que fa al PEPP, el Consell de Govern preveu reinvertir el principal dels valors adquirits en el marc del programa que vagin vencent almenys fins al final del 2024. En tot cas, la futura extinció de la cartera del PEPP es gestionarà de manera que s'evitin interferències amb l'orientació adequada de la política monetària.

El Consell de Govern continuarà actuant amb flexibilitat en la reinversió del principal dels valors de la cartera del PEPP que vagin vencent, per tal de contrarestar els riscos per al mecanisme de transmissió de la política monetària relacionats amb la pandèmia.

Noticias relacionadas

contador