ep clientes y vendedores del mercado de ruzafa en valencia
EUROPA PRESS

L'Índex de Preus al Consum (IPC) de la zona euro ha moderat l'avenç interanual fins al 10% al novembre des del rècord històric del 10,6% registrat a l'octubre, segons les dades avançades publicades per Eurostat, l'oficina estadística de la Unió Europea. Una xifra que ha estat per sota del 10,4% esperada pel consens.

Això és així perquè l'IPC mensual del novembre ha baixat un 0,1%, enfront de la pujada esperada de l'1,5% anticipada pels experts.

Entre els principals components de la inflació, l'energia ha moderat l'avenç interanual fins al 34,9% des del 41,5% a l'octubre, mentre que el preu d'aliments, alcohol i tabac ha repuntat fins al 13,6% en taxa interanual des del 13,1%.

A més, els béns industrials no energètics han mantingut una pujada interanual del 6,1% i els serveis han moderat lleugerament la pujada fins al 4,2% des del 4,3%.

Per part seva, la taxa d'inflació subjacent, que exclou l'energia, els aliments frescos, l'alcohol i el tabac, es va mantenir sense canvis al 5%, en línia amb les previsions del consens però en un nivell que suposa un màxim històric per segon mes consecutiu.

Aquest indicador és utilitzat pel Banc Central Europeu (BCE) per calibrar les expectatives d'inflació a llarg termini, dins del seu objectiu d'estabilitat de preus a nivells del 2%.

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

"La caiguda de la inflació recolza els 'coloms' del BCE que demanen un ritme més lent de pujades de tipus. Esperem que el BCE pugi els interessos 50 punts bàsics al desembre després de dos augments de 75 pb en les dues últimes reunions. La taxa d'inflació general es va reduir principalment per una caiguda a la inflació de l'energia", expliquen els experts de Pantheon Macroeconomics.

Segons la seva valoració, l'IPC general continuarà baixant als propers mesos per la caiguda de l'energia i l'efecte base respecte al 2022, però la taxa subjacent "ha tocat sostre, o almenys no superarà gaire el 5% als propers mesos, però les nostres previsions també impliquen que es mantindrà elevada durant un temps incòmodament llarg, des del punt de vista del BCE”.

La seva estimació és que la inflació subjacent de la zona euro "caurà lentament al voltant del 4,5% el març del proper any, al 4,0% al juny i al 2% al desembre".

En la mateixa línia, els experts d'Oxford Economics comenten que "les dades donen suport a la nostra recomanació d'un augment de 50 punts bàsics al desembre enfront de la perspectiva més agressiva, que apuntava a un tercer augment consecutiu de 75 punts bàsics".

Tot i que afegeixen que "la política monetària enfronta un moment complicat, amb divergències entre les taxes d'inflació dins dels estats membres molt grans i que van des del voltant del 22% als països bàltics fins al voltant del 7% a França i Espanya".

Noticias relacionadas

contador