dette-publique-en-hausse-a-99-0-du-pib-au-2e-trimestre

L'economia de la zona de l'euro va moderar el ritme d'expansió al tercer trimestre, amb el Producte Interior Brut (PIB) creixent un 0,3% en comparació amb els tres mesos anteriors, segons la dada confirmada per Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària, que se situa una dècima per sobre de la xifra avançada.

En comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior, el PIB desestacionalitzat va augmentar un 2,3% a la zona euro.

A tota la Unió Europea (UE), el creixement econòmic va ser del 0,4% enfront del trimestre anterior i del 2,5% en comparació amb el mateix període de l'any passat.

Si es compara la dada d'ara amb la d'abans que esclatés la pandèmia, el PIB de la zona euro i de la UE es va situar un 2,2% i un 2,8% per sobre del nivell registrat al quart trimestre de 2019, respectivament. Tot i això, el del tercer trimestre del 2022 es tracta del ritme de creixement més feble de l'economia de la zona euro des del primer trimestre del 2021.

Per països, Irlanda (+2,3%) va registrar el major augment intertrimestral del PIB, per davant de Xipre, Malta i Romania (els tres +1,3%). Per contra, els descensos més importants es van observar a Estònia (-1,8%), Letònia (-1,7%) i Eslovènia (-1,4%).

Per components, entre el juliol i el setembre, la despesa en consum final de les llars va pujar un 0,9% a la zona euro i un 0,7% a la UE, mentre que la despesa pública en consum final va augmentar un 0,1% tant a la zona euro com a la UE. Per la seva banda, la formació bruta de capital fix va créixer un 3,6% a la zona euro i un 3,2% a la UE. Les exportacions van augmentar un 1,7% a la zona euro i un 1,9% a la UE i les importacions, un 4,3% a la zona euro i un 4% a la UE.

"Encara que la millora és un pas en la direcció correcta per al creixement europeu, el panorama en general segueix enfosquit per la imminent recessió. Amb el Banc Central Europeu (BCE) encara als contraforts d'un llarg camí de pujades de tipus en endavant", assenyalen a Titan Asset Management.

Noticias relacionadas

contador