la bce prepare les banques a une possible cyberattaque russe 20220211155625

Des de l'inici de la guerra a Ucraïna, i per les implicacions que el conflicte amb Rússia projecta sobre el creixement a la zona euro, el mercat havia dubtat que el Banc Central Europeu (BCE) complís amb allò anticipat a la reunió de febrer i decidís accelerar el ritme de la reducció d'estímuls. No ha estat així, el Consell de Govern, "sobre la base de la seva avaluació actualitzada i tenint en compte la incertesa de l'entorn", ha revisat el calendari de compres del seu programa APP (Asset Purchase Program) per als propers mesos. Les compres netes mensuals en el marc de l'APP ascendiran a 40.000 milions d'euros a l'abril, 30.000 milions d'euros al maig i 20.000 milions d'euros al juny.

Això sí, el banc central es dona un marge per ser flexible i indica que el calibratge de les compres netes per al tercer trimestre "dependrà de les dades i reflectirà l'evolució de la seva avaluació de les perspectives". "Si les dades entrants donen suport a l'expectativa que les perspectives d'inflació a mitjà termini no s'afebliran fins i tot després que finalitzin les nostres compres netes d'actius, el Consell de Govern conclourà les compres netes en el marc de l'APP al tercer trimestre", explica. "Si les perspectives d'inflació a mitjà termini canvien i si les condicions de finançament es tornen incompatibles amb un avanç més gran cap al nostre objectiu del 2%, estem disposats a revisar el nostre calendari de compres netes d'actius en termes de mida i/o durada", afegeix l'entitat en un comunicat.

Pel que fa als tipus d'interès, com es podia esperar, el tipus d'interès de les operacions principals de finançament i els tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit es mantindran sense canvis al 0,00%. 0,25% i el –0,50%, respectivament. Tot i això, ha variat lleugerament la seva orientació als mercats, ja que l'organisme ha indicat que "l'ajust dels tipus d'interès oficials del BCE tindrà lloc uns temps després que finalitzin les compres netes del Consell de Govern en el marc de l'APP i serà gradual", indicant que esperarà més temps del que es donava a entendre als seus anteriors comunicats per començar a pujar el preu dels diners.

En conseqüència, "el Consell de Govern espera que els tipus d'interès oficials del BCE es mantinguin en els nivells actuals fins que vegi que la inflació arriba al 2% molt abans del final del seu horitzó de projecció i de forma duradora durant la resta d'aquest horitzó, i considera que els progressos realitzats en matèria d'inflació subjacent estan prou avançats per ser coherents amb l'estabilització de la inflació en el 2% a mitjà termini”, ha dit el banc central.

Sobre les compres del Programa de Compres d'Emergència de la Pandèmia (PEPP per les sigles en anglès), el primer trimestre del 2022, el Consell de Govern està duent a terme compres netes d'actius en el marc de un ritme menor que en el trimestre anterior. "Les compres netes d'actius en el marc del PEPP s'interrompen a finals de març del 2022", ha reafirmat l'institut emissor.

El Consell de Govern ha explicat que té la intenció de reinvertir els pagaments del principal dels valors adquirits en el marc del PEPP que vagin vencent fins, almenys, al final del 2024. En qualsevol cas, la futura liquidació de la cartera del PEPP es gestionarà per evitar interferències amb l'orientació adequada de la política monetària.

"La pandèmia ha demostrat que, en condicions de tensió, la flexibilitat en el disseny i l'execució de les compres d'actius ha contribuït a contrarestar el deteriorament de la transmissió de la política monetària i ha fet més eficaços els esforços del Consell de Govern d'assolir el seu objectiu", ha incidit el banc central. En el marc del mandat del Consell de Govern, en condicions de tensió, "la flexibilitat continuarà sent un element de la política monetària sempre que les amenaces a la transmissió de la política monetària posin en perill l'èxit de l'estabilitat de preus", ha puntualitzat. En particular, en cas que es produeixi una nova fragmentació del mercat relacionada amb la pandèmia, les reinversions del PEPP es podran ajustar amb flexibilitat en el temps, a les classes d'actius i a les jurisdiccions en qualsevol moment.

En el comunicat del mes de març, el banc central expressat "el seu ple suport al poble d'Ucraïna". "La invasió russa d'Ucraïna és un punt d'inflexió per a Europa", ha dit al comunicat, per tant, s'ha compromès a garantir "unes condicions de liquiditat fluides" i a aplicar "les sancions decidides per la Unió Europea i els governs europeus". "El Consell de Govern adoptarà les mesures necessàries per complir el mandat del BCE de perseguir l'estabilitat de preus i salvaguardar l'estabilitat financera", ha sentenciat.

Noticias relacionadas

contador