cbcarneybank short

Els membres del Comitè de Política Monetària del Banc d'Anglaterra (BoE per les seves sigles en anglès) han decidit per unanimitat mantenir els tipus d'interès en el 0,75%, en ple caos per l'ajornament del Brexit.

A tan sols vuit dies que s'activi l'article 50 del Tractat de Lisboa, que regula el procés de divorci, l'entitat també ha deixat sense canvis les seves compres d'actius, a un ritme de 435.000 milions de lliures mensuals (501.209 milions d'euros) per a les compres de bons sobirans i 10.000 milions de lliures esterlines (11.522 milions d'euros) l'emissió de reserves del banc central per a finançar la compra de deute corporatiu. Així mateix, el regulador monetari presidit per Mark Carney estima que el creixement del PIB serà del 0,3% en el primer trimestre de 2019.

El BoE esperava que aquesta fora la seva última reunió abans del Brexit, però la primera ministra, Theresa May, va sol·licitar a la Unió Europea (UE) una extensió del termini fins al 30 de juny. Això significa que els responsables polítics del banc central s'han quedat als llimbs a l'hora d'implementar el seu pla per a augments de taxes limitats i graduals en els pròxims mesos.

Les actes de l'entitat reflecteixen exactament el que havien previst els analistes i el mercat: que el banc central està lligat de peus i mans fins que "no es dissipi la boira del Brexit", tal com indiquen els experts de TD Securities. "Les expectatives canviants sobre la naturalesa i el moment de la retirada del Regne Unit de la UE han continuat generant volatilitat en els actius, en particular el tipus de canvi de la lliura esterlina", comenta el banc central. Pel que estima que les perspectives econòmiques "continuaran depenent en gran manera de la naturalesa i el moment" del divorci.

"El camí de la política monetària se supeditarà a l'avaluació d'aquests efectes sobre la demanda, l'oferta i el tipus de canvi", prossegueix el supervisor monetari de Regne Unit. I, per tant, "la resposta de la política monetària al Brexit, sigui com sigui la forma que prengui, no serà automàtica i podria ser en qualsevol direcció", agrega.

La lliura ha cedit fins a la franja dels 1,31 dòlars després de la publicació de la decisió de política monetària i les actes del BoE, des d'on s'ha recuperat marginalment. No obstant això, acumula caigudes del 0,5% en la jornada.

La decisió sobre la taxes del 'la Vella Dama de Threadneedle Street' es produeix després que la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) abandonés el dimecres els pronòstics de qualsevol increment del preu del diner aquest any, a causa dels senyals de desacceleració econòmica. Els participants del mercat mantenen el seu desconcert per la postura moderada de la *Fed, però la frenada del creixement mundial continua afectant la confiança dels inversors.

El mes passat, el BoE ja va rebaixar dràsticament la seva perspectiva econòmica per a 2019 al 1,2%. Al novembre, el banc central havia projectat un creixement del 1,7% aquest any. Per a 2020, s'espera que el creixement econòmic es desacceleri al 1,5%, des del 1,7%.

En les actes d'aquest mes de març, el banc central ha insistit en el seu pessimisme sobre la desacceleració del creixement global, igual que en la seva visió del resultat mixt de les dades macroeconòmiques domèstiques. No obstant això, s'ha reafirmat en la vigència de les projeccions del mes de febrer.

D'altra banda, una enquesta del BoE mostra que el 80% dels empresaris està preparat per a un Brexit 'dur'.

Noticias relacionadas

contador