ep archivo   nombre de norges bank en la fachada de su sede en oslo
NORGES BANK - Archivo

El Comitè de Política Monetària i Estabilitat Financera del Banc de Noruega (Norges Bank) ha decidit per unanimitat aquest dijous elevar el tipus d'interès oficial en 0,25 punts percentuals, fins al 2,75%. El banc central es desmarca de les alces de 50 punts bàsics que han dut a terme la Reserva Federal (Fed) i el Banc Nacional Suís (SNB) i que s'espera que també anunciïn avui el Banc Central Europeu (BCE) i el Banc de Anglaterra (BoE).

"Sobre la base de l'avaluació actual del Comitè de les perspectives i l'equilibri de riscos, el més probable és que el tipus d'interès oficial torni a pujar al primer trimestre del proper any", ha anticipat l'organisme.

El Comitè considera que encara és necessari un tipus d'interès més alt per frenar la inflació. Els preus de consum han pujat ràpidament i la inflació està molt per sobre de l'objectiu. L'activitat de l'economia noruega continua sent elevada i la desocupació s'ha mantingut molt baixa. Alhora, l'economia s'està alentint i l'augment de la inflació està reduint el poder adquisitiu de les llars. Una relaxació de les pressions econòmiques contribuirà a frenar la inflació més endavant”, ha indicat.

Segons el Norges Bank, des de l'informe del setembre, la inflació ha estat més alta del previst i s'espera que es mantingui alta durant més temps del que s'havia estimat anteriorment. Alhora, el mercat laboral sembla una mica més tens del previst. D'altra banda, el tipus d'interès oficial s'ha elevat considerablement al cap de poc temps, i la política monetària ha començat a tenir un efecte restrictiu sobre l'economia. "Hi ha indicis que l'alentiment pot resultar una mica més pronunciat del previst al setembre", anticipa.

Així mateix, el Banc de Noruega ha dit que la trajectòria futura del tipus d'interès oficial dependrà de l'evolució econòmica.

"Les previsions per a l'economia noruega són més incertes del que és normal, però si l'economia evoluciona segons el que s'ha estimat, el tipus d'interès oficial se situarà al voltant del 3% l'any que ve", ha declarat la governadora, Ida Wolden Bache.

Si persisteixen les pressions sobre l'economia i sorgeixen indicis que la inflació es mantindrà alta durant més temps de l'esperat actualment, caldria un tipus d'interès més alt. Si la inflació disminueix més ràpidament o la desocupació augmenta més del que s'anticipa, el tipus d'interès oficial podria ser inferior al previst, conclou el Norges Bank al comunicat.

Noticias relacionadas

contador