noruega bandera norway norwegian

Nou moviment d'un banc central per fer front a l'escalada incessant dels preus. El banc central de Noruega ha elevat aquest dijous els tipus d'interès de referència en 50 punts bàsics i ha plantejat una altra pujada al setembre enfront de la creixent inflació, que al país ja se situa al 4,5% (lectura del juliol, enfront del 3,6% del mes de juny i molt per sobre de les previsions, que apuntaven a un 3,8%).

D'aquesta manera, el tipus de dipòsit a la vista puja fins a l'1,75% des de l'1,25%, superant la seva pròpia previsió feta al juny d'una pujada a l'1,50%. L'entitat ja acumula cinc pujades de tipus des del mes de setembre passat.

"Cal un tipus d'interès polític notablement més alt per alleujar les pressions de l'economia noruega i reduir la inflació cap a l'objectiu", ha dit la governadora Ida Wolden Bache en un comunicat. En la nota de decisió, el comitè de política monetària del Norges Bank ha explicat que l'activitat de l'economia noruega seguia sent elevada, amb poca capacitat sobrant, mentre que la desocupació ha continuat baixant i està en un nivell molt baix.

També destaca que l'augment dels preus s'ha ampliat als últims mesos, cosa que podria indicar que la inflació continuarà sent elevada durant més temps del previst. Per això el banc central ha suggerit que una pujada de tipus més ràpida ara reduiria el risc que l'alta inflació s''afinancïi', cosa que requeriria un enduriment més acusat de la política monetària més endavant.

L'informe també assenyala que hi ha el risc que "l'escassa capacitat sobrant de l'economia noruega i les persistents pressions mundials sobre els preus provoquin més acceleració de la inflació dels preus".

A més, tot i que el banc reconeix que l'enduriment de la política monetària pot refredar el mercat de l'habitatge i limitar més ràpidament el consum de les llars, indica que també hi ha el risc que es produeixi una desacceleració més brusca del creixement mundial.

contador