mark carney boe

En una decisió àmpliament esperada, el Comitè de Política Monetària del Banc d'Anglaterra (MPC) ha mantingut, el juny, els tipus d'interès sense canvis al 0,75%. El vot dels membres del comitè ha estat unànime. Així mateix, l'entitat ha decidit mantenir les compres d'actius en 435.000 milions de lliures (489.000 milions d'euros) i ha votat en bloc a l'hora de mantenir en 10.000 milions de lliures esterlines (11.243 milions d'euros) l'emissió de reserves del banc central per finançar la compra de deute corporatiu.

La reacció inicial del mercat ha renovat la pressió sobre la lliura que s'ha debilitat enfront del dòlar i l'euro. Amb tot, el cable (lliura/dòlar) manté una pujada del 0,4% aquest dijous.

Al comunicat que ha acompanyat la decisió de l'entitat, el banc central ha anunciat que ha rebaixat les seves previsions de creixement durant el segon trimestre fins al 0%, des del 0,2% previst el maig. Això és a causa del fet que "els riscos a la baixa per al creixement han augmentat des del mes passat, a mesura que s'intensifiquen les tensions al comerç mundial, i augmenta la percepció de la probabilitat que el Brexit es resolgui sense acord".

La taxa d'inflació interanual del Regne Unit es va situar el passat mes de maig al 2%, una dècima per sota de la pujada dels preus del 2,1% al mes anterior i quatre dècimes menys que la dada corresponent al mateix mes de 2018. El banc central ha declarat que espera que l'IPC es mantingui per sota del seu objectiu aquest any.

Per la seva banda, la taxa d'atur del país es va situar entre febrer i abril al 3,8%, la més baixa des del quart trimestre del 1974, mentre que el nivell d'ocupació va pujar al 76,1%, el més elevat des que existeixen registres, segons les dades publicades per l'Oficina Nacional d'Estadística (ONS).

contador