• ...així es van unir a Susan Collins i Rand Paul com els quatre republicans que han donat l'esquena al text amb el qual el Govern de Trump pretenia desmantellar i reemplaçar Obamacare
  • El president va reclamar als membres republicans que iniciïn un nou projecte de llei per derogar l’'Obamacare'
donald-trump-regrette-ses-remarques-blessantes

L'enemic és a casa. El Govern de Donald Trump ha patit un cop dur aquest dimarts al Senat. La seva nova proposta de llei sanitària s'ha quedat sense possibilitats aparents de progressar després que altres dos legisladors republicans anunciessin la seva oposició a aquesta mesura, de manera que van deixar en minoria la bancada republicana.

Els senadors Mike Lee i Jerry Moran han estat els protagonistes del dia. Els dos s'han unit d'aquesta manera a Susan Collins i Rand Paul com els quatre republicans que han donat l'esquena al text amb el qual el Govern de Donald Trump pretenia desmantellar i reemplaçar Obamacare, la reforma sanitària de Barack Obama. Però, com indica EFE, una altra dotzena de membres del partit conservador nord-americà havia mostrat els seus dubtes per aquesta mesura, com és el cas de Ron Johnson.

Amb l'oposició dels quatre republicans i els 48 senadors demòcrates units en bloc en contra la derogació d’Obamacare, els vots favorables a la nova proposta quedarien per sota dels 50 necessaris per aprovar-la, la meitat del total de 100 senadors que formen la cambra. Els esdeveniments d'aquest dimarts han tingut un impacte immediat sobre els mercats, i les borses d'Àsia retrocedien des d'uns màxims en més de dos anys, mentre que el dòlar ampliava pèrdues.

La reacció de Donald Trump a Twitter no s'ha fet esperar. El president va reclamar als membres republicans que iniciïn un nou projecte de llei i sobretot que revoquin la reforma sanitària del seu antecessor. "Els republicans haurien de derogar l’Obamacare ara i treballar en un nou Pla Sanitari", escrivia en un tuit, assegurant que els demòcrates s'hi uniran.

"Lamentablement, ara és evident que l'esforç per derogar i reemplaçar immediatament el fracàs de l’Obamacare no tindrà èxit", va dir en un comunicat el líder de la majoria del Senat, el republicà Mitch McConnell. Com apunta Reuters, el portaveu dels republicans, aparentment recolzant l'últim enfocament de Trump, va anunciar que tractaria de presentar un nou projecte de llei al Senat durant els pròxims dies, però que inclouria un retard de dos anys en la seva implementació per assegurar una transició suau.

La majoria republicana aposta per derogar i reemplaçar simultàniament la llei Obamacare per tal d'evitar el caos als mercats d'assegurances. "El Congrés ara ha de tornar a l'ordre regular, celebrar audiències, rebre dades dels membres dels dos partits" i aprovar un projecte de llei que "finalment brindi als nord-americans accés a una salut de qualitat i assequible", va assenyalar el senador republicà John McCain. Ara, el partit republicà ha de convèncer els que dubten i recuperar els membres que s'oposen a la seva reforma per fer útil la seva majoria.

Noticias relacionadas

contador